Dječije pozorište RS u 2021. godini istrajalo u misiji promovisanja umjetnosti i kulture: Stub odbrane od otuđenja i malodušnosti

Ilijana Božić
Dječije pozorište RS u 2021. godini istrajalo u misiji promovisanja umjetnosti i kulture: Stub odbrane od otuđenja i malodušnosti

BANjALUKA - Poštujući epidemiološke mjere ansambl nacionalnog teatra dosljedno je i u 2021. godini istrajavao u misiji promovisanja umjetnosti i kulture neophodne za razvoj djece.

“Sirano de Beržerak”, “Ružno pače”, “Jablan”, “Vuk sa mirisom bobica”, “Medvjedić Timotej”, “Pinokio”, samo su neki od naslova u kojima su iz vikenda u vikend mališani i njihovi roditelji bezbrižno provodili vrijeme u kući od snova.

- Dječije pozorište RS je odgovoran partner porodici, djeci i roditeljima, kako bi umjetnost ostala lijek i uporište nepobjedivosti duha i optimizma koji nam je danas, više nego ikada, nasušno potreban - saopštili su iz DPRS.

Kako su istakli ne smiju da dozvole da kultura bude marginalizovana i da se zanemaruje blagotvornost kojom umjetnost oplemenjuje i djeluje na ljude.

Tako je DPRS u 2021. godini uspješno realizovalo četiri premijere i to komade “Djevojčica i drvo”, Selme Parisi u režiji Zijaha Sokolovića, “Vuk sa mirisom bobica”, u režiji Tamare Kučinović, “Jablan”, Petra Kočića u režiji Duška Mazalice, te “Sedam gavranova” u režiji Jakuba Maksimova.

- Najvažniji datum u ovoj godini za nas je 26. oktobar kada su glumci Duško Mazalica i Božana Bijelić stekli prestižno zvanje prvaka. Naša Božana Bijelić u februaru je premijerno izvela svoju monodramu “Blagorodna” čime je stekla master postdiplomski status. Mazalica je u oktobru potpisao i prvu režiju u matičnoj kući, pa je ova godina, uz redovan repertoar i angažman ovih umjetnika, dokazala da je status prvaka stigao u prave ruke - kazali su iz Dječijeg pozorišta RS.

Zbog epidemiološke situacije, DPRS u ovoj godini nije mnogo putovalo, ali je ipak osvojilo tri važne nagrade.

- Predstava “Sirano de Beržerak” Igora Bojovića, u režiji Juga Radivojevića, osvojila je nagradu “Slobodanka Caca Aleksić” za najbolju režiju predstave za djecu u 2019/20. godini. Na prvom Međunarodnom festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru nagradu za najbolju ulogu žiri je dodijelio Zorani Šuman za ulogu Vučice u predstavi “Vuk sa mirisom bobica”, a kompozitor Marko Lucijan Hrašćanec dobio je nagradu za muziku u ovoj predstavi - objasnili su iz Dječijeg pozorišta RS.

Kako su kazali “Vuk sa mirisom bobica” svečano je zatvorio 52. Lutkarske susrete Srbije, za šta je dobio priznanje, a predstava “Peća i vuk” učestvovala je u konkurenciji na festivalu u Subotici, a komad je bio i u programu manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”.

Podsjetili su da su od 14. avgusta do 30. septembra otvorili vrata “Malog teatra pod velikim zvijezdama” te da je u oktobru DPRS bilo domaćin 20. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu - Banjaluka 2021.

- Ovaj festival pozorišta za djecu, koji se smatra jednim od najprestižnijih na Balkanu, a na kojem je ove godine učestvovalo devet država - naveli su iz ove ustanove.

Dodali su da su tokom posljednjeg mjeseca u godini, 11. put organizovali “Snješkovo”, koje traje do četvrtka.

- Od 15. decembra, svaki dan od 11 do 20 časova smjenjivali su se različiti programi u snježnom gradu, kojim nacionalni teatar uzvraća radost mališanima i njihovim roditeljima, koji su cijelu godinu bili uz njih - saopštili su iz Dječijeg pozorišta RS.

Takođe, u novembru je potpisan Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i DPRS. Time su ove dvije institucije uspostavile saradnju motivisanu željom za očuvanjem i njegovanjem srpskog književnog jezika i jezičke kulture, što je naročito važno u edukaciji najmlađih. Važno je istaći da je ovaj teatar obilježio i Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade.

- Upornim pozivima i obavještenjima roditeljima i mališanima da budu uz svoje pozorište, nacionalni teatar za djecu predano stoji na prvoj liniji odbrane od otuđenja, malodušnosti i snižavanja civilizacijskih kriterijuma, jer je umjetnost nasušna potreba za razvoj pojedinca i društva - dodali su iz DPRS.

Izdavaštvo

Dječije pozorište RS izdalo je knjigu “Medna kaša grofice Berte”, Aleksandra Dime, u prevodu Ranka Risojevića, koja je “nastala” nakon realizacije predstave “Koboldi”.

- To je bio naš izdavački poduhvat u 2020. godini, a u januaru 2021. po deset primjeraka ove knjige su distribuisane bibliotekama u 26 banjalučkih osnovnih škola, potom Centru “Zaštiti me” i Domu za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”, kako bismo i na ovaj način popularisali solidarnost prosvjete i kulture u teškim vremenima korone - navode iz DPRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana