Đorđe Milovanović i Sonja Bobrek Savić nastupili u Banjaluci: Magični spoj viole i klavira VIDEO

M. M.
Đorđe Milovanović i Sonja Bobrek Savić nastupili u Banjaluci: Magični spoj viole i klavira VIDEO

BANjALUKA – Violista Đorđe Milovanović i pijanistkinja Sonja Bobrek Savić nastupili su večeras u punoj vijećnici Banskog dvora u Banjaluci.

Na programu nastupa našla su se djela kompozitora Anrija F.  Vijetana, Paula Hindemita, M. I. Glinke i P. Iliča Čajkovskog,  odsvirana na kraju nastupa, koji je bio pravi magični spoj violine i klavira.

- Viola kao instument nije toliko zastupljen u svetu, pogotovo kod nas. Prvo sam zamišljao da program sastavim od kompozicija koje sam svirao tokom školovanja, da ih odsviram solo. No, ipak sam odlučio da sviram sa Sonjom i smatram da je ovo bio jedan dobar sklop. - rekao je Milovanović.

Koncertom su većinom obuhvaćena djela kompozitora koja publika u Banjaluci nema često priliku da čuje, a Milovanović je naglasio da su to kompozicije koje su njemu drage i koje je često svirao.

-  S obzirom na to da mi je ovo prvi koncert u Banjaluci gde sam sam, i svirao sam dve kompozicije bez klavira, nekako ga shvatam kao jednu vrstu izazova. Vijetanova kompozicija je jako lepa, i pisana je samo za violu. Kao i Hindemitova, koji je sam bio violista. On je napisao nekoliko sonata i jedna od njih je upravo ova koju sam večeras izveo – naveo je Milovanović.

Kada je riječ o zajedničkoj saradnji i večerašnjem nastupu, Sonja Bobrek Savić objasnila je da je njihova saradnja proistekla iz prijateljstva i sasvim slučajno.

- Prezadovoljna sam. Pokazalo se kao pun pogodak. Inače, najbolji prijatelji u životu su mi violisti. Volim taj instrument i poznajem dosta programa, tako da sa Đorđem je uživanje sarađivati – kazala je ona.

Osvrćući se na djela i pomenute kompozitore, naglasila je da je ovaj put Milosavljević birao program, te su tako zajedno odsvirali Sonatu za violu i klavir M. Glinke.

- Ta sonata je dosta lirska. Nadam se da smo uspjeli publici to i da dočaramo. Prvi put sviramo zajedno i dosta se nadopunjujemo, jer smo dosta slični po senzibilitetu, tako da iskreno se nadam da je i publika to da čula – dodala je ona i navela da planiraju nekoliko koncertata u gradovima regiona.

Na programu koncerta našla se i kompozicija Dušana Pokrajčića „Rondo balkaniko“, a sam kompozitor naglasio je da je bila inspirisana domaćim i folklornim motivima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana