Zvuci Čarobne frule vape za operskom salom

Aleksandra Glišić
Zvuci Čarobne frule vape za operskom salom

Banjaluka - Da je snaga muzike nevjerovatna još jednom su dokazali članovi Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti u Banjaluci izvodeći "Čarobnu frulu u fragmentima".

Čuvenu operu slavnog Volfganga Amadeusa Mocarta mladi umjetnici izveli su pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović i vođeni rediteljskim potezima Igora Tešića. U ulozi Papagena našao se Lazar Radoja, koji je briljirao na sceni pokazavši i glumačko umijeće, što je publika prepoznala i nagradila dugotrajnim i burnim aplauzom.

Na visini zadatka bili su i Vlado Danić, Borjana Mikavica, Ana Marković-Malbaša, Ivona Šari, Milica Jeličić, Aneta Makanjić, Tijana Krivaja, Milica Stijepić, Danica Andrić i Stefan Kalajdžić.

Iako je u četvrtak uveče bilo više kulturnih događaja u Banjaluci, sala Banskog dvora Kulturnog centra bila je pretijesna da primi sve zainteresovane pa je dio publike na nogama propratio izvođenje opere.

Branka Radošević-Mitrović podsjeća da su pripreme trajale oko dva mjeseca, što je, primjećuje, jako malo za ovakve projekte.

- Ovi uslovi nisu predviđeni za izvođenje opere, jer potrebna je orkestarska rupa. Tada su pjevači slobodniji na sceni, ali na volonterskoj bazi uspjeli smo zajedno sve izvesti - kaže Radošević-Mitrović.

V. d. direktora Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović naglašava da se publika kroz ovaj koncert ponovo mogla uvjeriti u potencijale i mogućnosti studenata i profesora Akademije umjetnosti.

- Banski dvor je od samog početka prepoznao kvalitet ovog projekta i u granicama svojih mogućnosti pomogao u njegovoj realizaciji - kaže Matović.

Banjaluka kulturni centar

Dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik ističe da je projekat rađen pod pokroviteljstvom ove visokoškolske ustanove.

- Ovo je kruna kojom zaokružujemo ovu akademsku godinu. Zaista je veliki uspjeh, pogotovo što su to sve mladi ljudi bez nekog iskustva na sceni. Nadam se da će sve ići u tom smjeru da Banjaluka kao kulturni centar dobije opersku scenu - rekla je Dodikova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana