Zlatna palma za Drvo života Terensa Malika

Glas Srpske
Zlatna palma za Drvo života Terensa Malika

KAN - Film "Drvo života", američkog reditelja Terensa Malika, osvojio je "Zlatnu palmu" na 64. filmskom festivalu u Kanu, koji je završen u nedjelju uveče, javio je Tanjug.

Radnja filma, u kojem glavne uloge tumače Bred Pit i Šon Pen, odvija se u Teksasu tokom pedesetih godina prošlog vijeka, a priča prati odrastanje dječaka i njegov odnos sa tiranskim ocem.

Izrazito stidljiv u javnosti, 67-godišnji enigmatični reditelj, koji je prije više od tri decenija u Kanu osvojio nagradu za najbolju režiju za film "Dani raja", nije došao da primi jedno od najprestižnijih priznanja u kinematografiji.

Umjesto njega nagradu je preuzeo njegov producent Bil Pohlad.
- Znam da je Malik oduševljen ovom nagradom, kao i svi mi - rekao je Pohlad primajući "Zlatnu palmu".

Dvostruki dobitnici "Zlatne palme", belgijski rediteljski dvojac, braća Darden i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan ravnopravno su podijelili "Gran pri", drugu po važnosti nagradu Kanskog festivala, za filmove "Dječak sa biciklom" i "Bilo jednom u Anatoliji".

Nagrada žirija pripala je sumornoj drami "Policija" (Poliš), rediteljskom debiju francuske glumice Majven.

Za najbolju glumicu proglašena je Kirsten Danst za ulogu depresivne žene u priči o kraju svijeta "Melanholija" Larsa fon Trira. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Francuz Žan Dižarden, veoma popularan i jedan od najplaćenijih glumaca u Francuskoj, za ulogu zvijezde nijemih filmova u ostvarenju "Umjetnik" Mišela Hazanavisijusa.

Priznanje za najbolju režiju osvojio je danski reditelj Nikolas Vinding Rafn za film "Vožnja", snimljenom po istoimenom romanu o kaskaderu koji povremeno pruža usluge vozača pljačkaškoj bandi.

Nagrada za najbolji scenario pripala je filmu "Fusnota" Izraelca Džozefa Sedara, koji kao i Malik nije bio prisutan na ceremoniji uručivanja nagrada.

Dvadeset ostvarenja takmičilo se u zvaničnoj selekciji na ovogodišnjem festivalu koji je trajao 12 dana.
Žiri, kojem je predsjedavao proslavljeni američki glumac Robert de Niro, činilo je devet članova među kojima holivudske zvijezde Džad Lou i Uma Turman, hongkonški reditelj i producentkinja Džoni To i Ši Nansun, kao i norveška književnica Lin Ulman, kćerka Liv Ulman i Ingmara Bergmana.

- Mislim da smo učinili najbolje što smo mogli. Veoma je teško kada postoji toliko puno izbora - kaže De Niro.

Posjetioci

Posjetioci festivala, koji su imali priliku da vide 54 ostvarenja iz 33 zemlje, uključujući i 44 svjetske premijere, slažu se da je ovogodišnje izdanje Kanskog festivala, koji važi za jednu od najuticajnijih filmskih smotri u svijetu, prevazišlo prošlogodišnje koje je bilo otežano lošim vremenom, oslabljenom svjetskom privredom i vulkanskom erupcijom na Islandu koja je izazvala haos u međunarodnom avioprevozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana