Završeno snimanje filma Posljednji heroj o Hoseu Muhiki

Srna
Završeno snimanje filma Posljednji heroj o Hoseu Muhiki

Beograd - Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je završio snimanje dokumentarnog filma "Posljednji heroj" o bivšem urugvajskom predsjedniku Hoseu Muhiki i dodao da se nada da će film biti gotov do Filmskog festivala u Veneciji u septembru.

Kusturica, koji je dvostruki dobitnik "Zlatne palme" u Kanu, svoje najnovije filmsko ostvarenje opisao je kao kulminaciju dugogodišnje ljubavi prema latinoameričkoj ljevici koja danas ima svega nekoliko heroja.


"Rođeni sam idealista. Izgradio sam viziju svijeta koja je vezana za ljude kojima sam se divio još u mladosti, od Če Gevare do Fidela Kastra. S obzirom na to da nisam mogao da snimam sa njima dvojicom, kada sam čuo za čovjeka koji je bio predsjednik i još vozi traktor i popravlja svoju kuću, rekao sam: To je moj čovjek. I nisam pogriješio", rekao je Kusturica za agenciju AFP.

Prema njegovim riječima, pojedini ljudi u Urugvaju ne vole to što Muhika radi, što je normalno. "Ipak, on je popularan širom svijeta, mada nije popularan koliko bih ja želio", istakao je Kusturica.

On je naveo da je snimajući film o Muhiki želio da dopre do duboke veze između njegove ličnosti i njegove vezanosti za zemlju.

"On je skoro religiozno povezan sa zemljom. Komplikovana istorija ove zemlje i bilo koje druge zemlje sažeta je u Muhikinom iskustvu", objasnio je Kusturica.

AFP navodi da Kusturica u filmu kombinuje intervjue sa arhivskim materijalom, a fokus je na posljednjem danu Muhikinog predsjedničkog mandata.

Muhika je, govoreći o Kusturičinom djelu, rekao da će njegov film pomoći ljudima da bolje upoznaju Urugvaj. "Urugvaj ima mnogo da ponudi svijetu. Nadam se da će film poslati poruku poniznosti i posvećenosti", istakao je Muhika.

Hose Muhika je svjetski poznat postao od 2010. do 2015. godine kada je bio na čelu Urugvaja, a živio u trošnoj kući, vozio svoju staru "folksvagen bubu" i veći dio svoje plate donirao u dobrotvorne svrhe.

Najsiromašniji predsjednik u svetu, kako su ga svojevremeno nazvali pojedini mediji zbog njegovog skromnog života, pažnju je tokom svog mandata privlačio kritikujući kapitalizam i komunizam na međunarodnim samitima i u UN.

Hose Muhika je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka bio vođa gerilskog pokreta "Tupamaros", koji je bio inspirisan kubanskom revolucijom.

Proveo je 14 godina u zatvoru u vrlo teškim uslovima. Oslobođen je 1985. godine, nakon čega je prvo bio ministar, a kasnije postao predsjednik, sve vrijeme nastavljajući da radi na svojoj farmi nedaleko od Montevidea. /kraj/sas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana