Zatvorena postavka Radenka Milaka u Veneciji: „Univerzitet katastrofe“ među top izložbama

Aleksandra Glišić
Zatvorena postavka Radenka Milaka u Veneciji: „Univerzitet katastrofe“ među top izložbama

Venecija - Izložbu „Univerzitet katastrofe“ Radenka Milaka u Paviljonu BiH na 57. venecijanskom bijenalu pogledalo je 69.736 posjetilaca, što ovu postavku svrstava među najposjećenije na ovoj prestižnoj manifestaciji.

Venecijansko bijenale zvanično je zatvoreno 26. novembra, a ove godine predstavljeno je 120 izabranih umjetnika u internacionalnoj postavci ovogodišnje umjetničke direktorke Kristin Masel i 86 nacionalnih paviljona.

Paviljon BiH, u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, na ovogodišnjem bijenalu se predstavio izložbom „Univerzitet katastrofe“ umjetnika Radenka Milaka, realizovanom u saradnji sa Romanom Uranjekom i gostujućim internacionalnim umjetnicima (Slovenija, Švedska, Norveška, Njemačka, Urugvaj, Meksiko, Senegal).

- Internacionalni aspekt izložbe  i učešće velikog broja stranih umjetnika koji su pružili podršku umjetniku Radenku Milaku i prezentaciji Paviljona BiH dao je posebne rezultate kroz specifičan PR koji je omogućio posjetu većeg broja galerista, kustosa, umjetnika i stručne publike, kao i akreditovanih novinara koji u fokusu imaju savremenu umjetnost, što je omogućilo brojne referentne tekstove koji su pozitivno ocijenili koncept i izložbu - saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Ovogodišnja izložba je zaokružena poklonima Milaka i Uranjeka kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS u kojem će se naći tri referentna rada sa ovogodišnje izložbe.

  • O njenom kvalitetu posebno govori i činjenica da je muzej Folkvang iz Esena otkupio četiri rada Radenka Milaka, koji je postao prvi umjetnik sa naših prostora čiji će se radovi naći u kolekciji tog muzeja - navedeno je u saopštenju.

Bijenale arhitekture

- Nadamo se da će uspjeh ovogodišnje izložbe i činjenica da je Muzej savremene umjetnosti RS već drugi put uspješno realizovao Paviljon BiH, omogućiti kontinuitet predstavljanja BiH na umjetničkom bijenalu, ali i na bijenalu arhitekture na kojem naša zemlja još nije učestvovala - poručili su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana