Za najbolje projekte izdvojeno 155.000 KM

Milanka Mitrić
Za najbolje projekte izdvojeno 155.000 KM

BANjALUKA - Cilj je da svake godine povećavamo sredstva za kulturu, bez obzira na to da li ćemo biti izabrani za Evropsku prestonicu kulture. Želimo da ulažemo u dobre projekte i u infrastrukturu u kulturi, a ovim sredstvima podržani su različiti projekti muzičke, scenske, pozorišne i filmske umjetnosti, uključujući i one koje će realizovati lica sa invaliditetom.

Rekao je ovo gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je juče predstavnicima ustanova kulture uručio ugovore o realizaciji projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Predstavnici 26 ustanova kulture na ovaj način su dobili podršku u radu vrijednu 155.000 KM. Navedena podrška je dio procesa kandidature Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, a samim tim obuhvata i novu strategiju razvoja kulture. Ovom usvojenom strategijom planirano je i predviđeno povećanje sredstava koja se izdvajaju za oblast kulture.

Radojičić je ovom prilikom posebno naglasio da se uporedo sa izdvajanjem ovih dodatnih sredstava za kulturu iz gradskog budžeta finansiraju i redovni godišnji programi koji obuhvataju kulturu i dešavanja iz oblasti kulture.

Pomenutih 26 projekata je odabrano na osnovu javnog poziva koji je raspisan ranije, a na koji je bio prijavljen 41 projekat.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić objasnio je da putem ovakvih i sličnih projekata grad Banjaluka želi da prikaže jednu širu ponudu koja se tiče kulturno-umjetničkog amaterizma, te da je glavna namjera da se pruži prilika novim udruženjima i ljudima koji svojim idejama mogu da daju doprinos razvoju kulture.

- U 2019. godini takođe ćemo raspisati isti konkurs i pozivamo sve koji su zainteresovani da nam se obrate i da zajednički radimo. Ove projekte su ocjenjivala stručna lica i možemo reći da je proces izbora bio potpuno javan i da su projekti objektivno ocijenjeni - kazao je Stanić i dodao da će u ovoj godini na području grada biti realizovano više od 50 kulturno-turističkih manifestacija.

Jedan od učesnika u pomenutim odabranim projektima, Saša Berendika iz Udruženja građana "Rez", objasnio je da se njihov projekat odnosi na džez muziku. Planirano je da se kroz aktivnosti udruženja obogati džez ponuda u gradu, jer interesovanje za džez postaje sve veće.

Nebojša Kuruzović iz Udruženja građana "Dobri medo" naglasio je da bi ovakvu podršku kulturi voljeli da vide i kod drugih nivoa vlasti, a ne samo kod Gradske uprave. Izrazio je zadovoljstvo što su pomenuti projekti odabrani na osnovu javnog poziva, koji je proizveo snažnu konkurenciju.

- Za nas koji se bavimo kulturom od izuzetne je važnosti da se značajno ulaže u produkciju i stvaranje novih kulturnih proizvoda u Banjaluci - zaključio je Kuruzović.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana