Unković i Davidović među dobitnicima Zlatne značke

Srna
Unković i Davidović među dobitnicima Zlatne značke

Beograd - U Narodnom pozorištu u Beogradu svečano je uručeno priznanje Kulturno-prosvetne zajednice Srbije "Zlatna značka" za 2017. godinu, koje se dodjeljuje za doprinos razvijanju kulturnih djelatnosti i širenje kulture srpskog naroda u Srbiji, regionu i dijaspori.

Među 50 ovogodišnjih dobitnika priznanja su i slikar i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Milivoje Unković i istoričar i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Srpske Dragan Davidović.


Unković je novinarima rekao da ga je vijest o dobijanju nagrade u određenom smislu vratila dugi niz godina unazad, na njegov prvi kontakt sa Beogradom i vremenom studija u glavnom gradu Srbije.

"U ono vrijeme, kada sam ja studirao, političke konstelacije i ove danas su u potpuno drugoj situaciji i okruženju i ova nagrada meni lično potvrđuje osjećaj da matica nije zaboravila onaj dio svog naroda koji je u regionu i dijaspori", dodao je Unković.

On je dodao da kultura, za koju je i dobio nagradu, nije sklona diobama, koje politika stvara i čini, već ima moć objedinjavanja, te da se ne kaže uzalud "dokle vam kultura doseže, dotle su vam granice".

"U meni lično nikada ove nove političke situacije i granice nisu našle svoj prostor. Za mene je uvijek srpski kulturni prostor bio i ostaće jedan jedinstveni u moralnom, duhovnom i svakom obliku, bez ikakvih konotacija u političkom smislu, negiranja svega, jer je kulturi to neprirodno", dodao je Unković.

Davidović je rekao da nijedna nagrada nije pojedinačna i da su za nju zaslužni i saradnici, te okruženje i u tom smislu istakao projekat koji zajedno radi sa Unkovićem i drugima.

"To je projekat očuvanja srpske kulturne baštine od 16. vijeka do danas. Kao prvu fazu imali smo izložbu srpskih ikona od 16. do 19. vijeka iz manastira i crkava sa prostora BiH. Taj projekat se nastavlja u smislu da se sačuvaju rukopisne knjige i druge vrste ikona", naveo je Davidović.

On je rekao da je drugi projekat na kojem radi relativizacija kompleksa u selu Mlaka, gdje su bile smještene žene i djeca, a povodom 75 godina od Kozarske ofanzive.

"Tu se nalazi jedna srpska pravoslavna crkva koju smo obnovili i u kojoj namjeravamo da napravimo kompleks posvećen majci, djetetu, kao simbolu stradanja srpskog naroda", dodao je Davidović.

Priznanje "Zlatna značka", koje se ove godine dodjeljuje po 42. put, dodeljuju Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana