U petak svjetska premijera filma Na mliječnom putu

Srna
U petak svjetska premijera filma Na mliječnom putu

Andrićgrad - U glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Veneciji u petak, 9. septembra, svjetsku premijeru imaće dugometražni film proslavljenog srpskog i svjetskog reditelja Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

Kusturica se sa dva prethodna festivalska nadmetanja u Veneciji vratio sa zvaničnim nagradama - za debitantski film "Sjećaš li se Doli Bel?" dobio je "Zlatnog lava", dok je za film "Crna mačka, beli mačor" 1998. nagrađen "Srebrnim lavom".


Zvanični sinopsis filma "Na mliječnom putu" glasi - "Ratno je proleće. Svakog dana, mlekadžija prelazi borbenu liniju na magarcu, izbegavajući metke kako bi preneo svoj dragoceni tovar vojnicima. U toj njegovoj misiji prati ga dobra sreća, voli ga prelepa seljanka, mirna budućnost je pred njim... i sve biva baš tako do dolaska misteriozne Italijanke koja će preokrenuti njegov život na glavačke. Tu otpočinje priča o strastvenoj i zabranjenoj ljubavi koja će ih oboje sunovratiti u niz fantastičnih i opasnih avantura. Pridružiće im se sudbina i čini se da niko i ništa neće moći da ih zaustavi...", prenosi Filmski centar Srbije.

Kusturica u rediteljskoj eksplikaciji, između ostalog, ističe da je režirao savremenu bajku i u isti mah je sve ovo bilo jednako uzbudljivo kao bilo koji drugi film koji je napravio.

"U ovom filmu otkrio sam ljepotu i otkrio sam intenzivne, ljudske svetove. 'Na Mliječnom putu' se razvio iz mnogih slojeva moga života. Ako bih mogao da uporedim svoj doživljaj filma nekada i sada, ovog puta bih se pomnije zagledao u prapočetak. U različitim fazama u mom životu film je postojao kroz dijalog sa drugim umjetnostima, književnošću, slikarstvom i tako dalje. Ovog puta pratio sam pravolinijsku putanju u razvoju filma unutar čistote filmskog jezika...

Ovo je veoma jednostavna priča koja je iziskivala ogroman fizički napor i koja je bila teža za pravljenje nego što bi se to moglo činiti. Dugo smo snimali, borili smo se sa prirodom, uglavnom snimajući u eksterijerima, pošto sam tražio krajolike koji će odraziti duboki skriveni univerzum glavnih junaka: čoveka i žene koji se zaljubljuju jedno u drugo, i koji su radi da se žrtvuju u prirodi", pojašnjava Kusturica, koji je i autor scenarija, ali i tumač glavne muške uloge.

Osim njega, u filmu "Na mliječnom putu" igraju i Monika Beluči, Predrag Manojlović i Sloboda Mićalović.

Film su producirali: Pola Vakaro, Emir Kusturica, Lukas Akoskin i Aleks Garsija, snimatelji su bili Goran Volarević i Martin Šec, montažer je Svetolik Mića Zajc, autor muzike Stribor Kusturica, scenograf Goran Joksimović, a kostimograf Nebojša Lipanović. Snimatelji zvuka bili su Novica Jankov i Aleksandra Perović, produkcijim su se bavile Dunja Kusturica i Nana Kusturica, a za kasting se postarao Slobodan Dedeić.

Film "Na mliječnom putu" traje 125 minuta.

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival počeo je 31. avgusta i traje do 10. septembra.

Venecijanski filmski festival nastao je 1932. godine kao dio Vencijanskog bijenala i kao takav predstavlja kolijevku filmskih festivala.

Glavna nagrada je "Zlatni lav" koja se dodjeljuje svake godine za najbolji film, a dodjeljuje se i mnogobrojne druge nagrade - za najbolju režiju, glumca i glumicu, kao i posebne nagrade.

Predsjednik žirija ovogodišnjeg 73. Filmskog festivala u Veneciji je britanski reditelj Sem Mendes, poznat po kinematografskim ostvarenjima "Američka ljepota", "Vrtlog života", "Spektra" i "Skajfol". Mendes će poslednje festivalske večeri uručivati nagrade rediteljima i glumcima najboljih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana