Svjetska nedjelja izvođačkih umjetosti: Maštom do zvijezda

I. B.
Svjetska nedjelja izvođačkih umjetosti: Maštom do zvijezda

BANjALUKA - Umjetnost je svakog dana uz nas, naša je vodilja bez koje život ne bibio ispunjen, ali ipak postoje određeni datumi kada se slavi umjetnost i kada više naglašavamo njen značaj, posebno kad je riječ o onoj namijenjenoj djeci.

Uz proslavljanje Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, koji je obilježen u srijedu u pozorištima širom svijeta, počela je Svjetska nedjelja izvođačkih umjetnosti koja obuhvata Dan lutkarstva koji je obilježen juče, Dan pantomime koji se proslavlja danas i Dan pozorišta koji će biti obilježen 27. marta. Ovi dani pokazuju nam da mašta pokreće kreativnost i vodi do zvijezda.

Svake godine Međunarodna asocijacija pozorišta za djecu i mlade šalje poruku povodom dana teatra posvećenog najmlađoj publici, ali poručuje i roditeljima, nastavnicima i svima koji podučavaju djecu i brinu o njima da treba da idu u pozorište.

Glavna poruka je da treba da povedu dijete u teatar.

Iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske istakli su da je Međunarodni dan lutkarstva najvažniji datum kojim se na svjetskoj mapi ispisuje značaj umjetnosti teatra za najmlađe.

- Dosljedan u promovisanju vrhunske umjetnosti i kulture neophodne za razvoj djece, nacionalni teatar je jednako smjeran i odgovoran partner porodici - djeci i roditeljima, ali i prosvjetnim radnicima, koji odlazak u pozorište dosljedno promovišu kroz obrazovni program i nastavu -naveli su iz DPRS.

Međunarodni dan lutkarstva i Svjetski dan poezije čestitali su juče svim lutkarima i djeci svijeta stihovima Duška Radovića "Kad sedam veselih dečaka". Izvođenjem predstave "Noć u Merlinovom zamku" u Laktašima zaokružili su dan, slaveći umjetnost.

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade čestitalo je i Gradsko pozorište "Jazavac", a proslavljen je izvođenjem predstave "Ježeva kućica", rađene po tekstu Branka Ćopića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana