Stražilovo Milačićevoj i Slobodi

Aleksandra Madžar
Stražilovo Milačićevoj i Slobodi

Sremski Karlovci - Prestižna književna nagrada "Stražilovo" za 2014. godinu ravnopravno je pripala Valentini Milačić za zbirku lirskih zapisa i pjesama "Kami do kamena" i Mariji Sloboda za studiju "Pesma u pesmi Branka Radičevića".

Saopštio je ovo žiri "Brankovog kola" koji je ove godine radio u sastavu Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Mićo Savanović.

Specijalnu nagradu "Stražilovo" za najbolji pjesnički prvenac autora do trideset godina starosti dijele Andrea Beati Bicok za knjigu pjesama "Naseljavanje praznine" i Marija Prgomelja za zbirku poezije "Alter ego".

Zbirka lirskih zapisa i pjesama "Kami do kamena" Banjalučanke Valentine Milačić njena je četvrta knjiga poezije.

- To je epistolarna književnost, u najdoslovnijem smislu reči, pesme-depeše u proznim zamasima rečenica koje nose bogatu leksiku, bujne slike i metafore - istakao je žiri.

Knjiga Marije Sloboda iz Beograda "Pesma u pesmi Branka Radičevića", kako su rekli, predstavlja iznenađenje, ne samo u istraživanjima mladih autora na polju istorije srpske poezije, već, dijelom, i na opštem planu proučavanja srpske istorije književnosti.

Žiri je objasnio da u svojoj prvoj knjizi "Naseljavanje praznine" Andrea Beati Bicok iz Sente donosi neprekinutu Arijadninu nit života kao klupka beskraja na putu ljudskog bola i patnje u prizorima melanholične stvarnosti koja opominje na neumitnu prolaznost.

- Marija Prgomelja iz Novog Sada donijela je kaleidoskopski nepredvidiv špil pesama, sa adutima u temi pozicije žene u savremenom svetu - kazali su članovi žirija.

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" svečano će biti uručena laureatima 6. septembra u 11 časova na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću, u okviru 43. "Brankovog kola" koje će trajati od 5. do 15. septembra.

Laureati

Nagrada "Stražilovo" dodjeljuje se za najbolje knjige objavljene u "Brankovom kolu". Ovo ugledno priznanje postoji od 1973. godine. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade nalaze se: Danko Popović, Draško Ređep, Pero Zubac, Laslo Blašković, Boris Lazić, Željko Pržulj, Milan Rakulj i drugi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana