Stevan Tontić otvara Brankovo kolo

Srna
Stevan Tontić otvara Brankovo kolo

Sremski Karlovci - Ugledni srpski pjesnik Stevan Tontić otvoriće u Sremskim Karlovcima "Brankovo kolo", najveću pjesničku manifestaciju u Srbiji i njenom okruženju.

Tontić će govoriti o Branku Radičeviću /1824-1853/, najvećem pjesniku srpskog romantizma, kome je ta manifestacija i posvećena.

Tom prilikom, Tontiću će biti uručena "Statueta Branka Radičevića", najviše priznanje Brankovog kola za ukupno pjesničko djelo.

Statueta je rad vajara Jovana Soldatovića.

"Iako je živio vrlo kratko, Brankova poezija postala je i ostala dugovječna. Sam lik Branka Radičevića, kao božanski nadarenog mladića koji će umrijeti u svojim najljepšim godinama, postao je ikonična predstava tragičnog pjesnika i same poezije...

To je lik tvorca jedinstvenog, izuzetno dragocjenog, iako prerano prekraćenog djela. Dao nam je sasvim dovoljno da ga volimo i svrstavamo u pjesnike bez kojih bi naša poezija, naročito romantičarska, bila bitno okrnjena, pa i teško zamisliva", rekao je Tontić novinarima, povodom predstojećeg "Brankovog kola".

U toku su programske pripreme za održavanje 46. "Brankovog kola", koje će trajati od 8. do 18. septembra.

Velika pjesnička manifestacija biće održana u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu, kao i u Novom Sadu.

U okviru trideset raznovrsnih programa, u deset jedinstvenih ambijenata i prostora, nastupiće nekoliko stotina pjesnika, pisaca, muzičkih i dramskih umjetnika, filozofa i duhovnika raznih generacija.

U proteklim decenijama, "Brankovo kolo" su otvarali najpoznatiji pjesnici i pisci, poput Stevana Raičkovića, Boška Petrovića, Miodraga Pavlovića, Desanke Maksimović, Dobriše Cesarića, Miroslava Antića, Milovana Vitezovića, Đorđa Sladoja i Radomira Andrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana