Sterijina nagrada pozorišnom kritičaru RTS-a Slobodanu Saviću

GS
Sterijina nagrada pozorišnom kritičaru RTS-a Slobodanu Saviću

Pozorišni kritičar RTS-a dobitnik najuglednijeg domaćeg priznanja za pozorišnu kritiku.

Slobodan Savić, pozorišni kritičar RTS-a, autor serijala Čitanje pozorišta i urednik u Redakciji za kulturu i umjetnost ovogodišnji je dobitnik Sterijine nagrade za pozorišnu kritiku koja se bijenalno dodjeljuje na Sterijinom pozorju, najznačajnim domaćem pozorišnom festivalu.

U konkurenciji je bilo 184 kritike 22 autora. Jednoglasnom odlukom žirija, kojim je predsedavao teatrolog dr Zoran Maksimović, Savić je nagrađen za kritiku predstave Gustav je kriv za sve, reditelja Kokana Mladenovića, u produkciji Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice.

U godini kada se navršava četiri decenije otkako je Sterijino pozorje ustanovilo ovu nagradu žiri se među većim brojem odličnih recenzija nastalih u minule dvije godine opredelio za najbolju – za kritički prikaz predstave Gustav je kriv za sve Slobodana Savića, koji nedvojbeno predstavlja uzor i vrhunsko ostvarenje date forme.

„Polazeći od specifičnih uslova društvenog trenutka, samim tim i našeg teatra, kao i od stalnog preplitanja estetskih i neestetskih mjerila i podsticaja koji prate život našeg pozorišta, shvatajući ulogu pozorišnog kritičara danas kao veoma odgovornu ali i izazovnu, Savićev prikaz karakteriše nenametljiva erudicija, tačna i ubjedljiva ocjena i istorijskog i savremenog konteksta, i svakog iskaza o vrednovanom umjetničkom djelu“, kaže se u obrazloženju žirija.

Kao što bi dobro pozorište trebalo da bude korektivna svijest i savjest vremena i društva u kojem nastaje i za koje nastaje, tako pozorišna kritika treba da bude konstruktivna svijest i savjest tog i takvog pozorišta.

„Umetnička kritika uopšte, dakle i pozorišna, ne bi trebalo da bude sama sebi svrha. Moj pristup pozorištu nikada nije bio kritičarski po prevashodstvu, nego, i uvijek, kritičko-fenomenološki. To je, najkraće rečeno, suština mog čitanja pozorišta“, rekao je Slobodan Savić prilikom uručenja nagrade u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na 66. Sterijinom pozorju, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana