Sonate i srpska kola na stolarskoj testeri VIDEO

Nezavisne novine
Sonate i srpska kola na stolarskoj testeri VIDEO

Beogradska violinistkinja Sonja Kalajić je, osim što je diplomirala i magistrirala na ovom instrumentu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, široj je javnosti ipak poznatija kao prva srpska - testerašica, odnosno, žena koja svira na testeri, izvodeći sonate, srpska kola i različite muzičke dionice sa izvanrednom lakoćom kao da su u pitanju strune, a ne sječivo za pilanje drva.

Muzicirajući na ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji pred trebinjskom publikom i na testeri i na violini, uz pratnju klarinetiste Darka Armenskog, kaže da posebnu inspiraciju ima kada nastupa u malim sredinama, jer oni rjeđe imaju priliku za takve doživljaje, pa ih i duže pamte.

Ipak, njeno neobično muziciranje na poseban se način doživljava gdje god da nastupa, jer malo ko očekuje da se na testeri može svirati, što je Kalajićeva naučila od čuvenog argentinskog testeraša Rodriga Gere, boraveći dvije godine u Buenos Airesu, gdje se usavršavala na polju tango muzike.

"On ima svjetsku karijeru, a živi van civilizacije, u delti rijeke Tigre, u jednoj kolibi u prašumi, gdje avanturu predstavlja i pronaći ga i odlaziti na časove, a ja sam tokom pola godine, koliko je trajala obuka, imala i upale mišića, i plakala, i imala različite druge poteškoće, ali ja nisam odustajala, malo zbog srpskog inata, a malo i da drugima pokažem da je moj rad ozbilja i da sviram ozbiljan instrument na kome se svira preko stotinu godina", kaže ova umjetnica koja je zahvaljujući sviranju na testeri proputovala cijelu Srbiju, nastupala u Beču, Mađarskoj, Rumuniji. Snimila je i prvi balkanski CD sa muzikom na testeri, nazivajući ga "Saw friendly" i, kako priznaje, uvijek ima dozu bojazni kako će je publika prihvatiti, ali joj ponekad i zasmeta što je danas egzibicionizam važniji od umjetnosti i što je javnosti poznatija kao "testerašica" nego kao violinistkinja.

"Čovjek tu osjeti neku vrstu nepravde, jer sam tolike godine uložila u violinu i nisam loš violinista, naprotiv, ali se desi da kad jednoj strani dobijete - na drugoj izgubite", dodaje ona.

Iako kćerka poznatih roditelja, majke Vesne Vujice arhitekte i oca Dragoša Kalajića slikara, pisca, žurnaliste, publiciste i nekadašnjeg člana Senata Republike Srpske, to joj nije predstavljalo olakšanje u karijeri, već ju je tjeralo da postavlja visoke ciljeve i da se bori za ono za čim teži.

Pred njom je novi koncert u Beču sa kvartetom "Sensartika", nastupi u duu violina sa Aleksandrom Kurilić, planovi za novi cd, nada za ponovno igranje "Krojcerove sonate" u Madlenianumu, "Gitar Art festival" u Herceg Novom i možda na ljeto i cjelovečernji koncert u Trebinju.

Sonja Kalajić je na nedavnom "Beogradskom novogodišnjem koncertu" u Sava centru nastupila sa Simfonijskim orkerstrom i horom RTS-a, što je za nju bilo nezaboravno iskustvo. "Tu se mora odati priznanje Bojanu Suđiću, orkestru i ansamblu 'Kolo', te horu RTS-a, koji su uspjeli da skupe 4.000 ljudi na nešto što nije kič i šund, već na viskom profesionalnom nivou, a pored mene su nastupili i tenor solista Zoran Todorović i naši 'Kolibri', koji su i naš mladi potencijal", kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana