Skelani: Zidovima rimske vile potrebna zaštita

Krstina Ćirković
Skelani: Zidovima rimske vile potrebna zaštita

Skelani - Tokom posljednjih istraživanja na lokalitetu zadružnog doma otkrivena je znatno veća površina ostataka iz rimskog doba nego što se pretpostavljalo, a obim radova na njihovoj zaštiti mnogo je veći.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" rukovodilac tima za konzervaciju pronađenih arheoloških ostataka iz rimskog doba u Skelanima Milica Kotur.

Kako kaže, u toku su konzervatorski radovi na površini od oko 900 metara kvadratnih.

- Na tom lokalitetu nalazi se rimska vila, koja je ove godine sistematski istražena i čiji su zidovi u različitom stepenu očuvanosti, od potpuno urušenih do djelimično očuvanih. Konzervacija se odnosi na rekonstrukciju zidova rimske vile u visini do jednog metra - rekla je Kotur.

Istakla je da se konzervatorski radovi odnose na zaštitu rimskog kamena i dovođenje u stanje stvaranja obrisa vile u visini do jednog metra. Ona je podsjetila da su na tom lokalitetu pronađeni mozaici na površini od oko 100 metara kvadratnih.

- Radi se o izuzetno značajnim mozaicima kvalitetne izrade i lijepog izgleda. Radili su ih majstori, znalci tog posla i to se vidi po motivima koji su koloritski i tehnološki dobro urađeni - ocijenila je Kotur.

U Skelanima su, kako je rekla, otkriveni mozaici iz rimskog doba na jednoj od najvećih površina na ovim prostorima.

Direktor Javne ustanove Arheološki muzej "Rimski municipijum" Skelani Svjetlana Marković podsjetila je da su početkom ljeta nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu zadružnog doma, na kojem su ranije nađeni ostaci iz rimskog doba.

- Za taj projekat, u okviru kojeg je predviđena i zaštita pronađenih ostataka, iz Razvojnog programa Republike Srpske obezbijeđene su 191.662 marke - kaže Marković.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS, a u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa čiji će stručnjaci zaštititi pronađene predmete i druge arheološke ostatke iz rimskog doba.

Arheološka istraživanja na području Skelana počela su prije šest godina uz finansijsku podršku Vlade Republike Srpske.

Tokom ranijih iskopavanja na lokalitetu zadružnog doma otkriveni su jedinstveni podni mozaici i ostaci građevine za koju se pretpostavlja da je bila najznačajniji objekat rimskog naselja u tom dijelu Srebrenice.

Ornamentika

- Tim arheologa, koje je predvodio direktor Muzeja Semberije Mirko Babić, prilikom iskopavanja 2008. godine pronašao je i 83 rimska kamena spomenika sa natpisima, reljefom i različitom ornamentikom. Sve aktivnosti na arheološkom istraživanju u periodu od 2010. do 2014. godine predstavljene su na zvaničnoj internet stranici muzeja - podsjetila je Svjetlana Marković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana