Šetnja kroz vrijeme Jovana Dučića u Muzeju Hercegovine

Ratomir Mijanović
Šetnja kroz vrijeme Jovana Dučića u Muzeju Hercegovine

Trebinje - Ako ste se nekada zapitali kako je prije više od 100 godina živio tadašnji moderni Trebinjac ili u kakvom okruženju je znao da bude i Jovan Dučić, duh tog vremena možete vidjeti u Muzeju Hercegovine u okviru stalne postavke "Gradska kuća sa kraja DžIDž i početka DžDž vijeka".

Dolaskom kustosa etnologije Božane Đuzelović 2005. godine Muzej postavlja ovu postavku kojom je predstavljena unutrašnjost izgleda gradske kuće, dijelovi namještaja koji su činili jednu cjelinu.

Gramofon, slike, stolovi, satovi, muzički instrumenti, garniture, sve sa kraja DžIDž i početka DžDž vijeka, ne govore samo o tome kako je izgledao namještaj imućnog Trebinjca, već donose mnogo dublju priču o jednom novom stilu života i načinu ophođenja, koji su ondašnji građani prihvatili od austrougarskih oficira i njihovih supruga. I uopšte, više je nego primjetno, koliko se kulturna slika i uopšte odnos prema enterijeru, mijenjala iz desetljeća u desetljeće. Koliko su svoj pečat stavili otomanska imperija, Austrougarska carevina i Jugoslovenska kraljevina.

Većinu eksponata Muzej Hercegovine pribavio je otkupom od potomaka imućnih vlasnika, a neke su poklonili trebinjski sudovi, koji su dugo bili opremljeni ovim starim namještajem. Pojedini eksponati poklon su uglednih ličnosti, poput Uroša Popovića, čuvenog farmaceuta i brata poznatog trebinjskog slikara Atanasija Popovića.

- Kada nam je poklonio cijelu zbirku slika svoga brata Atanasija, Uroš Popović Muzeju Hercegovine darovao je i dio porodičnog namještaja. Poklonio je sto ukrašen intarzijom i jedan persijski ćilim - priča viši kustos, etnolog u Muzeju Hercegovine Božana Đuzelović.

Među najinteresantnijim eksponatima koji privlače najviše pažnje posjetilaca je jedan od najstarijih modela gramofona, vjerovatno od onih koji su prvi stigli u Trebinje, kao i pijanino Luke Ćelovića, uglednog Trebinjca, koji je početkom DžDž vijeka bio jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji.

- O Luki Ćeloviću i o tome šta je sve učinio, ovdje u Trebinju znamo veoma malo. On je jedan od najvećih Srba toga vremena, koji je mnogo toga poklonio srpskom otačastvu. Poklonio je cijelu jednu ulicu u Beogradu, ali i znatan dio svog imetka Univerzitetu u Beogradu - ističe Đuzelovićeva.

Pijanino Luke Ćelovića privlači najviše pažnje kod posjetilaca iz Srbije, jer oni, kaže naša sagovornica, o njemu mnogo više znaju. Ovaj pijanino nije samo eksponat, već potpuno ispravan muzički instrument na kome još može da se svira. Šetnja kroz istoriju, miris i dah prošlosti i sjećanje na neka stara dobra vremena... sve to se može, između ostalog, vidjeti u Muzeju Hercegovine.

Priča o Vujičićima

Posebnu važnost i vrijednost ima i namještaj porodice Špira Vujičića. Riječ je izuzetno imućnoj porodici, koja je živjela u Lastvi pokraj Trebinja. Posjedovali su velike, čuvene Carske vinograde. U trebinjskom muzeju čuvaju se njihova dva kauča sa naslonjačima, jedan plakar, ormar, trpezarijski sto sa četiri stolice i dvije fotelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana