Satira protjerana sa scene

Aleksandra Madžar
Satira protjerana sa scene

Banjaluka - Imamo dobru satiru, jedino što nemamo gde da je objavljujemo, pa ljudi moraju da nam veruju na reč. Većina pismenih, koji su, inače u Srbiji, manjina, misle da posle Radoja Domanovića, koji je umro pre jednog veka, drugih satiričara više nije bilo.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" srpski aforističar Aleksandar Čotrić, dobitnik brojnih priznanja, među kojima je nagrada "Radoje Domanović" za najbolju knjigu aforizama i za satirične priče.

- Uspevamo da se izborimo za parče "životnog prostora" na stranama dva dnevna lista, jednog nedeljnika i u elektronskoj formi u "Etni" koja se pravi u Beogradu i "Nosorogu" koji nastaje u Banjaluci - rekao je Čotrić.

Smatra da je država Srbija odavno digla ruka od satire, satiričari su prepušteni sami sebi, odnosno surovim zakonima tržišta i liberalnog kapitalizma.

- U ovo vreme može da se objavljuje satira na internetu, na "Fejsbuku" i "Tviteru", tako da sada ima više onih koji misle da su satiričari nego onih koji to pročitaju. I sve što se napiše, mora odmah se objavi, da se ne bi pokvarilo. Jer, šteta je da se posle baci - kaže Čotrić.

Ističe da satiričarima preostaje da se smiju jedni drugima.

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Radoje Domanović" za cjelokupan doprinos srpskoj satiri književnik Ivan Ivanović smatra da satira ne postoji u današnjoj Srbiji.

- Danas ne znate šta da kritikujete. Ono za šta smo se borili ne valja, a čovek vrlo teško sebe kritikuje. Zato je današnja satira u vrlo apsurdnoj situaciji - objasnio je Ivanović.

Naglašava da se satira danas progoni na drugačiji način od onog kako su progonili Domanovića.

- Sada su metodi rafinirani, ne možete da objavite knjigu, jer uopšte nema tržišta za satiru. Nemamo za koga da pišemo, javno mnjenje je apsolutno mrtvo, kao Domanovićevo "Mrtvo more". Danas je satira praktično proterana ili bolje rečeno nepotrebna - kazao je Ivanović.

Čotrić kaže da bi Radoje Domanović danas prošao još lošije nego u svoje vrijeme kada je zbog nerazumijevanja sredine bio primoran da se stalno seli, traži posao, bježi u boemiju...

- Imao bi Radoje u ovom vremenu pune ruke posla, da napiše nastavak "Vođe", koji je slep, ali su slepi i oni koji su išli za njim - naglašava Čotrić.

Povodom 140-godišnjice od rođenja satiričara Radoja Domanovića (1873-1908) u subotu je održano Veče satire u velikoj sali Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, a o djelima rodonačelnika srpske satire govorio je i Aleksandar Čotrić.

Dan satire u Srbiji

Upravni odbor Beogradskog aforističarskog kruga uputio je prijedlog Ministarstvu kulture Republike Srbije da 16. februar, dan rođenja Radoja Domanovića, bude proglašen danom satire u Srbiji. Toga dana bi se nizom manifestacija obilježavalo djelo velikog književnika, rodonačelnika srpske alegorično-satirične priče i popularisala satirična književnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana