Rumena Bužarovska: Žene u književnosti dobile zasluženi prostor

Aleksandra Glišić
Rumena Bužarovska: Žene u književnosti dobile zasluženi prostor

Banjaluka - Sada već možemo pričati o jednakosti polova na književnoj sceni, ali ne na političkoj i društvenoj. Ne volim kada moje koleginice kažu: "Neću da me predstavljaju kao ženu pisca". Ali mi jesmo književnice i na nas društvo gleda različito, to moramo prihvatiti i promovisati u pozitivnom svjetlu. Žene su konačno u književnosti dobile svoj zasluženi prostor.

Riječi su ovo književnice Rumene Bužarovske iz Skoplja, koja je zbirkama priča "Žvrljotine" i "Osmica" osvojila region i Evropu, a trećom "Moj muž" napravila pravi bum među čitaocima i kritičarima. Prema mišljenju žirija Londonskog sajma knjiga 2016, Bužarovska je uvrštena među deset najzanimljivijih mladih evropskih pisaca.

- U 11 priča ispričanih u prvom licu iz perspektive žene koja je u braku, pojavljuju se junakinje koje govore o problemima o kojima se ne priča mnogo u našoj patrijarhalnoj sredini. Sve ove žene su iz Makedonije, ali priče su takve da se mogu dešavati i u nekoj drugoj zemlji. Makedonska književna scena je izašla van granica države - kaže Bužarovska, čije su priče prevođene na engleski, njemački, francuski, hrvatski, slovenački i bugarski jezik.

Radi kao docent na predmetu američka književnost na Filološkom fakultetu u Skoplju.

- Još je teško živjeti samo od pisanja, sreća da imam i drugi posao. Postoji vrlo malo pisaca koji mogu profesionalno da se posvete pisanju, ali i oni često imaju druge izvore zarade, poput svojih izdavačkih kuća, organizacija književnih festivala - primjećuje Bužarovska.

Zbirku priča "Moj muž" prošle sedmice predstavila je i banjalučkim čitaocima, gdje je naišla na izuzetne reakcije.

- Radujem se zbog pozitivnih reakcija čitalaca i kritičara, a posebno sam srećna zbog činjenice me publika sa prostore bivše Jugoslavije odlično prihvatila. "Moj muž" je među najprodavanijim naslovima u izdavačkoj kući koja je objavila moju knjigu u Srbiji - rekla je Bužarovska koja se bavi i književnim prevodom sa engleskog na makedonski jezik.

Poziv iz Banjaluke

- Pisci iz regiona često gostuju u Skoplju i njihove knjige čitaju mladi u Makedoniji. Pošto sam svaki dan u kontaktu sa studentima, uvjerila sam se da rado uzimaju knjigu u ruke. Rado sam se odazvala pozivu da dođem u Banjaluku, jer sam se uvjerila da Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ" veoma kreativno organizuje književne promocije – kazala je Rumena Bužarovska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana