Rijeka čitalaca za rođendan Narodne biblioteke Filip Višnjić u Bijeljini

Ljiljana Aleksić
Rijeka čitalaca za rođendan Narodne biblioteke Filip Višnjić u Bijeljini

Bijeljina - Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini povodom obilježavanja 85 godina postojanja odobrila je popust za sve koji žele da postanu njeni članovi.

Prema riječima direktora biblioteke Jovana Cvjetkovića ovo je mali znak pažnje prema ljubiteljima knjige.

- Godišnja članarina za upis, po rođendanskoj cijeni je tri marke. Osnovci mogu da dobiju člansku kartu za samo jednu marku  - rekao je Cvjetković, dodavši da je samo tokom prvih sat vremena učlanjeno 300 novih članova.

On je istakao da je riječ o tradicionalnoj akciji bijeljinske biblioteke tokom koje je prošle godine za  samo jedan dan  upisano 4.200 članova, što je bio rekord.

- Možemo se pohvaliti sve većim brojem čitalaca. Prošle godine imali smo upisanih 8.000, a zadovoljni smo i činjenicom da imamo zvanično najviše članova u Republici Srpskoj i BiH - rekao je Cvjetković.

U Bijeljini je 1932. godine svečano je otvorena gradska knjižnica i biblioteka koja se do 1982. godine nalazila u zgradi opštine.

Biblioteku su osnovali entuzijasti različitih zanimanja: dr Vojislav Kecmanović ljekar, dr Joakim Perendija veterinar, Nikola Mačkić profesor i Mihajlo Bogdanović student.

Prije osnivanja biblioteke, 1919. godine osnovano je Društvo za narodno prosvjećivanje i čuvanje narodnog zdravlja čiji je rad ubrzo usmjeren na osnivanje knjižne mreže u bijeljinskom srezu. Izrađen je pravilnik Društva, a zatim se pristupilo prikupljanju knjiga. Jedan dio knjiga je kupilo Društvo iz svojih sredstava, a drugi je dobijen na poklon.

Kulturno-prosvjetni rad novoosnovane Biblioteke bio je veoma razgranat. On se ogledao u obilježavanju značajnih godišnjica, organizovanju kulturnih večeri, prikazivanju poučnih filmova, održavanju analfabetskih predavanja, kao i drugih vidova djelatnosti.

Od 1952. godine Biblioteka dobija ime Gradska narodna biblioteka "Filip Višnjić". Nova zgrada Biblioteka, jedna je od rijetkih namjenski građenih za biblioteku, a sagrađena je 1982. godine.

Definisana je kao matična biblioteka za područje opština: Bijeljina, Ugljevik i Lopare, a u svom sastavu ima: dvije narodne biblioteke, 25 školskih, dvije fakultetske i dvije univerzitetske biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana