Rembrant - /ne/shvaćeni genije

Srna
Rembrant - /ne/shvaćeni genije

BIJELjINA - Holandski slikar Harmens van Rajn Rembrant /1606-1669/, jedan od najvećih u istoriji slikarstva, rođen je na današnji dan 1606. godine.

Uradio je 650 uljanih slika, oko 300 gravira i gotovo 2.000 crteža, uključujući remek-djela kao što su "Noćna straža", "Izgubljeni sin", "Čas anatomije doktora Tulpa", "Hristos kao baštovan", "Dobri Samarićanin", "Hodočasnici u Emausu", "Suknari", "Vitsavej", "Jakov blagosilja unuke", "Venera i Kupidon", "Vjerenici", "Flora", "Danaja", "Starica" i "Jevrejska nevjesta".

Rembrant je jedan od najuticajnijih ličnosti zapadnoevropske umjetnosti 17. vijeka.

Psihološka dubina njegovih portreta i produbljena interpretacija biblijskih događaja koje je rado slikao, ostale su do danas jedinstvene i neponovljive.

Njegovo slikarstvo stilski pripada baroku. Ovo doba je poznato kao zlatno doba Holandije, kada je Holandija doživjela politički, privredni i umjetnički procvat.

Već za života, Rembrantova djela su kopirana i podražavana. Poslije njegove smrti kritičari, pristalice klasicizma, nisu imali visoko mišljenje o njegovom slikarstvu, ali su njegove slike bile omiljene i na cijeni kod privatnih kolekcionara.

U 18. vijeku pojavili su se slikari u Nemačkoj i Engleskoj koji su bili nadahnuti njegovim djelom. Rembrantov život postao je predmet različitih mitova i legendi.

Tek sredinom 19. veka pojavili su se ozbiljni istraživači njegovog života i stvaralaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana