Radovi Uroša Predića pred Trebinjcima

G.S.
Radovi Uroša Predića pred Trebinjcima

TREBINjE - Postavka “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” autorke Olivere Skoko, koja obuhvata djela iz fonda Narodnog muzeja Zrenjanin, večeras će biti otvorena u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Izložba je premijerno bila postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin od decembra 2017. do februara 2018. godine, gostovala je na nekoliko lokacija i do sada je vidjelo više od 60.000 posjetilaca.

- Narodni muzej Zrenjanin je jedina ustanova u Srbiji koja čuva vrijedan Legat Uroša Predića. Samo godinu dana nakon slikareve smrti, 1954, u zrenjaninski muzej dospio je gotovo cjelokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea, što je poslužilo kao osnov za ovu izložbu. Pored toga, život i stvaralaštvo Uroša Predića prikazani su u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd, gdje je i umro 1953. godine. Takođe je istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste - najavili su iz Muzeja Hercegovine i dodali da izložba prikazuje i njegove crteže po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena.

Izložba će biti otvorena u 20.30 časova i dostupna je do 28. septembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana