Prijedor: Održan koncert duhovne muzike

Srna
Prijedor: Održan koncert duhovne muzike

PRIJEDOR - U Crkvi Svete Trojice u Prijedoru večeras je održan koncert duhovne muzike u kojem su učestvovali hor Srpskog pjevačkog društva /SPD/ "Vila" i ženska vokalna grupa "Dar" iz Banjaluke.

Riječ je o cjelovečernjem koncertu koji se tradicionalno organizuje povodom obilježavanja slave grada Prijedora i crkve Svete Trojice - Duhovi.

Dirigent hora "Vila" Aljoša Novaković izjavio je Srni da je tradicija postala i da ovaj hor otvori koncert, kao i da su se pored tropara "Blagosloven jesi" predstavili kompozicijama domaćih kompozitora duhovnog žanra.

Rukovodilac grupe "Dar" Hilda Hrekes istakla je da je riječ o grupi koja pjeva duhovne pjesme te da im je čast što su pozvani da učestvuju na ovom koncertu.

"Izabrali smo pjesme u duhu praznika i da ljudi osjete taj molitveni duh", rekla je Hrekes, inače Sirijka koja živi i studira u Banjaluci i njeguje pravoslavnu duhovnu muziku.

Hrekesova je navela da grupu čini pet djevojaka koje je okupila ljubav prema muzici, posebno duhovnoj muzici i pjevanju na bogosluženju u crkvama, a nedavno im se pridružilo tridesetak srednjoškolaca.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin najavio da će u nastavku duhovskih svečanosti sutra u 9.00 časova u Crkvi Svete Trojice biti služena sveta liturgija i osveštani slavsko žito i kolač.

On je dodao da će nakon liturgije, pored druženja sa građanima u porti crkve, biti uručene prigodne nagrade autorima likovnih i literarnih radova polaznika Centra "Sunce" i Udruženja "Neven".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana