Preminuo kompozitor Vojkan Borisavljević

Srna
Preminuo kompozitor Vojkan Borisavljević

BEOGRAD - Poznati srpski kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević, čija karijera traje više od pet decenija, kompozitor hitova kao što su “Odiseja”, “Ljubav je samo reč” i “A sad, adio”, preminuo je danas u Beogradu, javile su “Večernje novosti”.

Borisavljjević (74) je komponovao više od 500 pjesama za najpoznatije tadašnje jugoslovenske pjevače - Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge.

Komponovao je i muziku za brojne televizijske serije i filmove - “Sivi dom”, “Vruć vetar”, “Avanture Borivoja Šurdilovića”, “Višnja na Tašmajdanu”, “Noć u kući moje majke”, “Špijun na štiklama”, “Bela lađa” i druge. Za muziku u filmu “Lajanje na zvezde” nagrađen je “Zlatnom mimozom” na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

Komponovao je muziku za pozorište, televiziju, popularne i dječije pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane.

Vojkan Borisavljević rođen je 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živio je u Beogradu, gdje je studirao na Filozofskom fakultetu.

Muzičko obrazovanje stekao je u beogradskim školama “Doktor Vojislav Vučković” i “Stanković”, kao i na privatnim studijama u Parizu.

Umjetničkim radom se aktivno bavio od 1965. godine. Cijeli radni vijek proveo je kao slobodan umjetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umjetnika.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert nazvan “Moja odiseja”, a tom prilikom uručena mu je nagrada “Darko Kraljić”.

Knjigu “Moja odiseja” objavio je 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana