Predstava "Mali ratovi i kabine Zare" premijerno odigrana u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Milanka Mitrić
Predstava "Mali ratovi i kabine Zare" premijerno odigrana u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Banjaluka – "Ako se sutra zarati, moja mala šta ćemo ja i ti, vrata zaključati, prozore zatvoriti, pustiti zavjese, ostat' ćemo kući i ljubit' se" stihovi su pjesme "Ćiribiribela" sastava "Bijelo dugme", koji otvaraju priču predstave "Mali ratovi i kabine Zare", novog komada Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Čitav ansambl izvodi zajedno ovu pjesmu na početku predstave, koja je premijerno odigrana večeras, na velikoj sceni ovog teatra, otvarajući tako vrata priči koja spaja prošlost i sadašnjost, vrijeme rata i vrijeme mira, odrastanje, sazrijevanje, sukobljavanje i bijeg.

"Mali ratovi i kabine Zare" je komad u režiji Ivice Buljana, rađen po tekstu Vide Davidović, koji kroz lik dvije Male, iz prošlosti i sadašnjosti otvara prostor za priču o traumama koje nose generacije na ovim prostorima, ali i za priču o ličnim traumama (odnos s majkom, problemi s anoreksijom, odnosi s muškarcima, prijateljima, odnos prema okolini).

Komad je rađen u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem. - Ovu dramu sam pisala kada sam imala dvadeset dvije godine, sada imam dvadeset šest.

Da li sam je prerasla? Nisam i neću, kao što vjerujem da niko u publici nije prerastao taj rat, jednako i onaj unutrašnji i onaj spoljašnji. I dalje me proganjaju slike i asocijacije.

Magla, kuća izvan grada, sijeno, krvi snoviđenja. Momenti kad sam prvi put otkrila da mi se tijelo promijenilo. Svaki momenat u mom životu kad sam se rasplakala u kabinama Zare.

Svaki momenat u mom životu kad sam gledala drugarice kako plaču u tim istim kabinama. Danas imam dvadeset šest godina i transgeneracijska trauma me manje žulja. Možda kao društvo nismo preboljeli frontove, možda kao žene nismo preboljele obline, ali mi se čini da je meni ova drama ponudila nešto što se nadam da će i vama – zabilježila je autorka teksta Vida Davidović o ovom komadu.

U osvrtu na komad, Željko Jovanović bilježi da je predstava na međi između fragmentarne i integralne dramske strukture. - Fragmentarna i integralna dramska struktura raspoređena je između stihova pesme "Bijelog dugmeta" "Ćiribiribela", čiji prvi stih glasi "Ako se sutra zarati šta ćemo ja i ti", pri čemu svaki sledeći segment komada počinje nastavkom citata iz ove pesme, sve do njenog kraja i spuštanja zavese - navodi on i dodaje da komad, pisan na tragu jednostavne rok numere, bez obzira na svoju naivnost i prividnu nevinost, zlokobno nagovještava strašnu budućnost.

Tokom trajanja predstave, izmiješana su vremena dešavanja radnje, te zajedno na sceni gledalac može da gleda prošlost i sadašnjost, što je dopunjeno odgovarajućom muzičkom podlogom, svjetlima, ali i sijenom koje likovi bacaju i zgrću. U predstavi glume Anđela Tasić, Nikolina Friganović, Senad Milanović, Nataša Perić, Anando Čenić, Anđela Rakočević, Nataša Ivančević, Željko Erkić, Miloš Drljača i Miloš Ćebić.

-  U drami Vide Davidović postoje dva vremena prošlost i sadašnjost. U prošlosti koja je razdoblje rata postoje Mala, Mama, Brat, Muškaraci, kako biva u svakom ratu postoji Nepoželjna.

U sadašnjosti kategorije ostaju uglavnom iste, neznatno promijenjene: Mala, Mama, Drugi, Reksi, Muškarac. Događa se minimalna promjena u smislu toga da Mala iz prvog prizora postaje Majka u drugom prizoru koja pak sada ima svoju Malu. Razdoblje je poslijeratno, a Nepoželjna živi ondje gdje žive inače svi nepoželjni u drugoj državi, u ovom slučaju, u Parizu u Francuskoj - navodi o predstavi Željka Matijašević, dodajući kako Pariz u oba razdoblja ima mitsku funkciju obećanog grada umjetnosti koji omogućuje razvoj.

Reprizno izvođenje predstave "Mali ratovi i kabine Zare" planirano je za ponedjeljak u 20 časova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana