Pet knjiga koje svaki muškarac treba da pročita

nezavisne.com
Pet knjiga koje svaki muškarac treba da pročita

 Autor kojem nije potrebno posebno predstavljanje. Dela Miljenka Jergovića prevedena su na dvadesetak jezika, a gotovo svako je nagrađeno domaćom ili inostranom nagradom. Svoju sarajevsku adresu zamijenio je zagrebačkom još 1993. godine, odakle piše, stvara i uređuje za brojne listove.

S književnim zadovoljstvom vam predstavljamo naslove koje je preporučio…

ANA KARENjINA – Lav Tolstoj

Ruku na srce, ovo su i muškarci i žene trebali da pročitaju još u srednjoj školi, kao obaveznu školsku lektiru. Ali kako se lektira nije čitala i kako smo u to vrijeme još bili djeca, pročitajmo "Anu Karenjinu" kao odrasli muškarci. Tolstojev roman je valjda i najveća ljubavna priča evropskih književnosti, a ljubavne priče nas u svakom pogledu čine ljudima. Ne, iz ove, kao ni iz bilo koje druge knjige, nećete naučiti ništa o "ženskoj prirodi".

Ženska priroda, naime, ne postoji, kao što ne postoji ni muška priroda. Svaka je žena priroda za sebe.

MARA MILOSNICA I DRUGE PRIČE – Ivo Andrić

Zapravo, "Mara milosnica" je pripovetka, a ona je Jergoviću jedna od najdražih priča uopšte. Dok čitamo Andrića, ne samo da smo u prilici da uživamo u velikoj književnosti nego možemo osjetiti svu ljepotu materinjeg jezika. Treba naučiti kako se uživa u riječima, u govoru svog jezika.

STRAH I NADA – Nadežda Mandeljštam

Ona je bila žena najvećeg ruskog pjesnika dvadesetog vijeka, žrtve staljinističkog terora, koji je skončao u nekom koncentracijskom logoru na dalekom istoku Sovjetskog Saveza. Zahvaljujući Nadežd, i spašena je njegova pjesnička zaostavština, a knjiga "Strah i nada" najmoćnija je osuda totalitarizma, ali i slabosti ljudskog karaktera, napisana u našemu vijeku. Nadežda Mandeljštam bila je snažna i usamljena žena. Proživela je život kao Mandeljštamova udovica, prezrena od režima, napuštena od onih koji se režimu nisu htejli zameriti. Nadežda je bila čvrsta kao stijena i nijedan se čovjek, žena ili muškarac, nije mogao uporediti s njom.

STAKLENO ZVONO – Silvija Plat

Jedna od najvećih američkih i svjetskih pjesnikinja dvadesetog vijeka napisala je samo jedan roman. "Stakleno zvono" autobiografski je, i pripoveda o koječemu važnom u odrastanju, ali i u nestajanju jedne vrlo krhke i osetljive prirode. Ne moramo, ali ni ne možemo svi biti jaki i hrabri. Nije u tome smisao. Smisao je da budemo to što jesmo. Sylvija Plat umrla je mlada, svojom voljom, nakon nesrećne ljubavi. Bila je neshvaćena u svijetu muškaraca i neuklopiva u svijetu žena.

PRIČE IZ DAVNINE – Ivana Brlić

Svi tvrde da su čitali ovu knjigu, svi misle da se sjećaju ovih priča. A niti su je čitali, niti se priča sjećaju. Ivana Brlić Mažuranić bila je osjetljiva i neshvaćena kao Silvija Plat, a svoje priče je zasnovala na slovenskoj mitologiji, a zatim ih razvila u raskošan i uzbudljiv imaginarij. Bilo je lijepo odrastati uz njene priče, a još lepše bilo je znati ih i u odraslome dobu. Pravi muškarac trebao bi biti u stanju prepričati svaku od "Priča iz davnine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana