Пет књига које сваки мушкарац треба да прочита

nezavisne.com
Пет књига које сваки мушкарац треба да прочита

 Аутор којем није потребно посебно представљање. Дела Миљенка Јерговића преведена су на двадесетак језика, а готово свако је награђено домаћом или иностраном наградом. Своју сарајевску адресу замијенио је загребачком још 1993. године, одакле пише, ствара и уређује за бројне листове.

С књижевним задовољством вам представљамо наслове које је препоручио…

АНА КАРЕЊИНА – Лав Толстој

Руку на срце, ово су и мушкарци и жене требали да прочитају још у средњој школи, као обавезну школску лектиру. Али како се лектира није читала и како смо у то вријеме још били дјеца, прочитајмо "Ану Карењину" као одрасли мушкарци. Толстојев роман је ваљда и највећа љубавна прича европских књижевности, а љубавне приче нас у сваком погледу чине људима. Не, из ове, као ни из било које друге књиге, нећете научити ништа о "женској природи".

Женска природа, наиме, не постоји, као што не постоји ни мушка природа. Свака је жена природа за себе.

МАРА МИЛОСНИЦА И ДРУГЕ ПРИЧЕ – Иво Андрић

Заправо, "Мара милосница" је приповетка, а она је Јерговићу једна од најдражих прича уопште. Док читамо Андрића, не само да смо у прилици да уживамо у великој књижевности него можемо осјетити сву љепоту материњег језика. Треба научити како се ужива у ријечима, у говору свог језика.

СТРАХ И НАДА – Надежда Мандељштам

Она је била жена највећег руског пјесника двадесетог вијека, жртве стаљинистичког терора, који је скончао у неком концентрацијском логору на далеком истоку Совјетског Савеза. Захваљујући Надежд, и спашена је његова пјесничка заоставштина, а књига "Страх и нада" најмоћнија је осуда тоталитаризма, али и слабости људског карактера, написана у нашему вијеку. Надежда Мандељштам била је снажна и усамљена жена. Проживела је живот као Мандељштамова удовица, презрена од режима, напуштена од оних који се режиму нису хтејли замерити. Надежда је била чврста као стијена и ниједан се човјек, жена или мушкарац, није могао упоредити с њом.

СТАКЛЕНО ЗВОНО – Силвиjа Плат

Једна од највећих америчких и свјетских пјесникиња двадесетог вијека написала је само један роман. "Стаклено звоно" аутобиографски је, и приповеда о којечему важном у одрастању, али и у нестајању једне врло крхке и осетљиве природе. Не морамо, али ни не можемо сви бити јаки и храбри. Није у томе смисао. Смисао је да будемо то што јесмо. Сyлвија Плат умрла је млада, својом вољом, након несрећне љубави. Била је несхваћена у свијету мушкараца и неуклопива у свијету жена.

ПРИЧЕ ИЗ ДАВНИНЕ – Ивана Брлић

Сви тврде да су читали ову књигу, сви мисле да се сјећају ових прича. А нити су је читали, нити се прича сјећају. Ивана Брлић Мажуранић била је осјетљива и несхваћена као Силвија Плат, а своје приче је засновала на словенској митологији, а затим их развила у раскошан и узбудљив имагинариј. Било је лијепо одрастати уз њене приче, а још лепше било је знати их и у одрасломе добу. Прави мушкарац требао би бити у стању препричати сваку од "Прича из давнине".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана