“Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” u MSU RS: Fokus na ulozi žena u društvu i umjetnosti

Milanka Mitrić
“Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” u MSU RS: Fokus na ulozi žena u društvu i umjetnosti

Banjaluka - Sigurna sam da će naš projekat “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran” dobiti pažnju i da ćemo zaintrgirigirati javnost jer je ovo jedan projekat koji ima fokus na drugačiju svijest, a to je svijest o ulozi žena u društvu kako danas, tako i ranije, i uopšte percepciji žena u umjetnosti.

Rekla je ovo Sarita Vujković direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske o novoj izložbi koja će biti otvorena večeras u 19 časova.

Ovom postavkom, koja je nastala u saradnji sa British Councilom biće predstavljeno 14 najznačajnijih britanskih umjetnica, dobitnica Tarnerove nagrade predstavnica Velike Britanije na Venecijanskom bijenalu i članica grupe Young British Artists u zanimljivom i neobičnom dijalogu sa 12 umjetnica iz kolekcije MSURS.

- Tema poput ove, značaj žena u umjetnosti je zaista nešto što prevazilazi okvire i granice, to je nešto što je relevantno u cijelom svijetu. Na ovaj način povezujemo institucije u regionu, jačamo konekciju između Velike Britanije i svih šest zemalja u regionu sa kojima radimo. Poseban je osjećaj imati umjetnice poput Trejsi Emin i Sare Lukas rame uz rame sa djelima koja su dio kolekcije muzeja. British Council propagira jednakost, jednake prilike, rodnu ravnopravnost i inkluziju. Ovaj projekat predstavlja način kako da stimuliše publiku da se uključi u nešto što je društveno relevantno - objasnila je direktorica British Councila u BiH Larisa Halilović.

Projekat “Percepcije” započeo je u februaru 2018. godine u Londonu kada je pet kustosa iz institucija širom zapadnog Balkana odabranih na osnovu koncepta dostavljenog kao odgovora na otvoreni poziv, u saradnji sa kustosima British Council odabrali djela britanskih umjetnica današnjice iz kolekcije British Council kako bi ti radovi bili predstavljeni publici u dijalogu sa kolekcijama drugih institucija. Menadžerka kolekcije British Councila Nikola Hild objasnila je nastanak i sastav cjelokupne kolekcije.

- Kolekcija je osnovana 1938. godine i sastoji se od djela britanskih umjetnika 20. i 21. vijeka. Trenutno imamo nešto više od 9.000 umjetničkih djela, crteža, skulptura. Otprilike 25 odsto ove kolekcije je rad žena umjetnica. Nastavljamo da prikupljamo najbolja djela britanskih umjetnika i promovišemo tu umjetnost. Ova kolekcija je veliki resurse koje povremeno posuđujemo nekim drugim prostorima - objasnila je Hild.

Kustoskinja izložbe Lana Pilipović izložbu je podijelila u četiri segmenta, i to: “Refleksija”, “Izloženost”, “Rodna tijela” i “Duh”. Segmenti prikazuju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike koncepata i raznovrsnost ženskih izraza.  

- “Refleksija” pokazuje uticaj društva i medija na oblikovanje svijesti kod žena. U “Izloženostima” su predstavljene žene koje izražavaju svoje emocije, intimnost, sjećanja, nadanja. U segmentu “Rodna tijela” predstavljaju se različiti oblici reprezentacije. U “Duhu” su predstavljeni suptilnije frekvencije, unutrašnji impulsu, intuitivnost. U izložbi dominira tijelo, kao najprimarniji medij i najprirodniji medij da se izraze neki feministički stavovi - kazala je Pilipovićeva.

Na izložbi, koja je otvorena do 27. maja će biti izložena djela sljedećih umjetnica: Abigejl Lejn, Antea Hamilton, Kamila Lou, Silia Hempton, Kler Strand, Elizabet Prajs, Džilijan Vering, Helen Čedvik, Laura Oldridž, Lubaina Himid, Madame Jevond, Rejčel Vajtrid, Sara Lukas, Trejsi Emin, Margareta Kern, Sandra Dukić, Nives Kavurić Kurtović, Irma Markulin, Marija Dragojlović, Svjetlana Salić Mitrović, Kosa Bokšan, Vesna Perunović, Lala Raščić, Borjana Mrđa, Biljana Gavranović, Kata Mijatović.

Prateći program

- Naša ideja je da kroz izložbu pozovemo razne zanimljive ličnosti da predstave izložbu. Pažnju smo usmjerili na zanimljive muškarce u javnom životu. Imaćete priliku da čujete vođenja Miljenka Jergovića, Muharema Bazdulja, Uroša Đurića. Imaćemo program usmjeren na razna vođenja, panel diskusije, radionice za djecu koje će voditi Sandra Dukić i program koji ćemo vezati za april gdje ćemo zajedno sa organizacijom Prostor ponuditi novi program i koncept dešavanja Ženska soba, gdje ćemo pozvati mlade umjetnice, stvaraoce iz raznih oblasti i sfera kulture da se svakodnevno zanimljivim temama obrate publici - najavila je Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana