„Ovdje se ćirilica piše srcem“: Otvara se prvi Park ćirilice u Srbiji

GS
Foto: Ilustracija

U okolini Bajine Bašte uskoro će biti otvoren prvi Muzej ćirilice smješten u blizini manastira Rača.

Prvi Park ćirilice i zvanično će biti otvoren u subotu, 21. maja, u okviru manifestacije Ćirilična baština. Park ćirilice nalazi se u centru opštine i ističe značaj srpskog jezika, ali i Račanske prepisivačke škole.

„Za park je predloženo niz ideja koje su realizovane u skladu sa uslovima na terenu. Očekujemo da će njegovo otvaranje opravdati očekivanja. To je projekat od velikog značaja, a Bajina Bašta je opština koja već godinama unazad ulaže velike napore za očuvanje ćiriličnog pisma“, izjavio je za RINU Siniša Spasojević, osnivač i organizator Ćirilične baštine.

Upravo u maju, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svete Ćirila i Metodija i kada se obilježava Dan slovenske pismenosti, u Bajinoj Bašti održava se manifestacija Ćirilična baština. Ovog proljeća održava se četvrti put zaredom i trajaće od 21. do 24. maja.

Spasojević je naveo da je manifestacija nastala na osnovu Deklaraciji o zaštiti i njegovanju ćirilice, a koja je jednoglasno usvojena na sjednici Skupštine opštine.

„Ovde se ćirilica piše srcem i cilj nam je da zaista Ćirilična baština zaživi, kao manifestacija koja neće biti samo lokalnog već i nacionalnog i regionalnog karaktera. Nadam se da ćemo iz godine u godinu podizati nivo sadržaja i da će postati jedan od prestižnijih događaja na kulturnoj mapi Srbije, jer ovaj sigurno to i zaslužuje. Poruka koja se nedvosmisleno šalje iz Bajine Bašte jeste da moramo negovati naše pismo i čuvati svoju kulturu i tradiciju“, rekao je Spasojević, prenosi „Telegraf“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana