Ovacije za djela banjalučkih kompozitora

Mirna Pijetlović
Ovacije za djela banjalučkih kompozitora

Banjaluka - Djela mladih banjalučkih kompozitora Dragane Tabak i Davida Mastikose, pretočena u zvuk kroz flautu Aleksandre Kopić, podržali su u velikom broju ljubitelji savremenih nota koji su ih aplauzima nagradili na koncertu održanom u Jevrejskom kulturnom centru u Banjaluci.

Potpomognuti gostima flautistkinjom Tijanom Golubić, sopranom Miljanom Brezičanin, pijanistkinjom Zoricom Novaković i bubnjarem Đorđem Stanikovukovićem, ovi mladi i talentovani umjetnici dokazali su da je Banjaluka željna koncerata savremene muzike.

- Željeli smo da javnosti pokažemo šta radimo i to u novom i savremenom prostoru kakav je Jevrejski kulturni centar. Aleksandra voli da svira naše kompozicije, tako da smo dobili idealan spoj za jedan ovakav koncert - rekla je kompozitor Dragana Tabak.

Ona je specijalno za ovaj koncert napisala kompoziciju "Nar" za flautu i doboš, koja je uz jedinstvenu izvedbu publiku oduševila i zbog interesantnog performansa sa narom.

- Na jednom putovanju, kada sam šetala ulicama grada, čula sam kako prodavci dovikuju: "Cijeđeni nar!", i to me inspirisalo da napišem ovo djelo. Inače me svakodnevne životne situacije pokreću da stvaram - ispričala nam je Tabakova, koja je za ovaj koncert pripremila i kompoziciju "Igra" koju je napisala i posvetila Aleksandri Kopić.

Prema riječima Davida Mastikose, čije su kompozicije "Memories 92", "Ave Maria" i "Fragmenti istorije" nagrađene gromoglasnim aplauzom, cilj koncerta je da promovišu savremenu muziku, ali i to što su naučili na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

- Publika je imala priliku da čuje premijerno izvođenje moje nove kompozicije "Ave Maria" koja je napisana za klavir i sopran, a kada stvaram, želim da moja muzika bude socijalno angažovana - istakao je Mastikosa.

Poslije ovog koncerta ovi mladi umjetnici planiraju da nastave promociju svog stvaralaštva po cijeloj Republici Srpskoj i BiH, a želja im je i da uz pomoć umjetnosti pređu granice i pokažu se svijetu.

Snaga flaute

Moć nota u stvarnost je fenomenalnom izvedbom pretvorila flautistkinja Aleksandra Kopić, koja je istakla da sa uživanjem istražuje puteve savremene muzike u novim, modernim prostorima.

- Naš cilj je da publici pokažemo da savremena muzika može i te kako da bude savršeno upakovana u zvuk flaute, protkan kako elektronikom, tako i raznim performansima i neobičnim zvukovima - rekla je Kopićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana