Otvorena izložba "Zadužbina Neimarević" u Mostaru

Srna
Otvorena izložba "Zadužbina Neimarević" u Mostaru

MOS­TAR - U okvi­ru 100. Šan­tićevih večeri po­ezi­je, u Ga­le­ri­ji kra­lji­ce Ka­ta­ri­ne Ko­sače u Mos­ta­ru otvo­re­na je izložba iza­bra­nih umje­tničkih dje­la pod na­zi­vom "Za­dužbi­na Ne­ima­re­vić".

Izložbu, ko­ju su or­ga­ni­zo­va­li grad­ski odbor Srpskog pros­vje­tnog i kul­tur­nog druš­tva "Pros­vje­ta" i Hrvat­ski dom "Her­ceg Stje­pan Ko­sača", si­noć je otvo­ri­la kon­zul Srbi­je u Mos­ta­ru Ma­ri­ja Ba­koč.

Ba­kočeva je za­hva­li­la or­ga­ni­za­to­ri­ma što su pred­sta­vi­li ovu vri­je­dnu ko­le­kci­ju, te na­gla­si­la da je za­do­volj­stvo na je­dnom mjes­tu vi­dje­ti dje­la ve­li­kih sli­ka­ra sa po­dručja biv­še Ju­go­sla­vi­je.

"Ova izložbe­na pos­tav­ka u re­li­za­ci­ji Pros­vje­te i Hrvat­skog do­ma Her­ceg Stje­pa­na Ko­sače oživeće sećanje na po­ro­di­cu Ne­ima­re­vić iz Mos­ta­ra, ko­ja je svom gra­du da­ro­va­la vre­dnu ko­le­kci­ju ume­tničkih sli­ka zna­me­ni­tih sli­ka­ra sa po­dručja biv­še Ju­go­sla­vi­je. Za­dužbi­ne su sta­ra tra­di­ci­ja, je­dna od naj­moćni­jih in­sti­tu­ci­ja kul­tu­re u sve­tu, ko­je obnav­lja­ju ve­zu između pro­šlos­ti i sa­vre­me­nos­ti", na­ve­la je Ba­kočeva.

Ona je na­gla­si­la da je i ova izložba omo­gućila da se u Mos­ta­ru oživi Šan­tićev duh i čuva­ju vri­je­dnos­ti za ko­je se za­la­gao.

Pred­sje­dnik Or­ga­ni­za­ci­onog odbo­ra 100. Šan­tićevih večeri po­ezi­je Sa­nja Bje­li­ca Ša­go­vno­vić na­gla­si­la je da "Pros­vje­ta" i Srpsko pje­vačko i kul­tur­no-umje­tničko druš­tvo "Gu­sle" kroz Šan­tićeve večeri po­ezi­je čuva­ju sjećanje na lik i dje­lo ve­li­kog pje­sni­ka, ali i na mno­ge dru­ge ve­li­ka­ne srpske kul­tu­re i zna­me­ni­te lju­de Mos­ta­ra, kao što je i srpska po­ro­di­ca Ne­ima­re­vić.

Ona je na­gla­si­la da je ve­li­ka vri­je­dnost Šan­tićevih večeri to što je dio sadržaja or­ga­ni­zo­van za­je­dno sa pri­ja­telj­skim in­sti­tu­ci­ja­ma kul­tu­re ne sa­mo iz Mos­ta­ra, već i dru­gih gra­do­va, te da je ta­ko i nas­ta­la izložba "Za­dužbi­na Ne­ima­re­vić".

Ša­go­vno­vićeva je pod­sje­ti­la da je Sa­va Ne­ima­re­vić bio is­ta­knu­ti re­vo­lu­ci­onar ko­ji je nes­tao tri­de­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka u po­li­tičkim čis­tka­ma u on­daš­njem SSSR-u.

"U znak sjećanja na svog oca, nje­go­va kćer­ka Kse­ni­ja Ne­ima­re­vić za­vje­šta­la je ro­dnom Mos­ta­ru ko­le­kci­ju od 63 umje­tnička dje­la, od čak 17 is­ta­knu­tih auto­ra iz an­to­lo­gi­je mo­der­ne ju­go­slo­ven­ske li­ko­vne umje­tnos­ti. NJe­na želja bi­la je da ga­le­ri­ja bu­de smje­šte­na u Sta­rom gra­du, gdje je ra­dio njen otac i gdje je pro­ve­la dje­tinj­stvo", na­ve­la je Ša­go­vno­vićeva.

Pre­ma nje­nim ri­ječima, ga­le­ri­ja je otvo­re­na 1990. go­di­ne u Onešćuko­voj uli­ci, u sta­rom jez­gru gra­da, a sli­ke su da­nas smje­šte­ne u de­pou Hrvat­skog do­ma "Her­ceg Stje­pan Ko­sača".

Ša­go­vno­vićeva je na­gla­si­la da je po­ro­di­ca Ne­ima­re­vić na­kon po­slje­dnjeg ra­ta tražila da se ova vri­je­dna ko­le­kci­ja vra­ti u Sta­ri grad.

Ru­ko­vo­di­lac Ga­le­ri­je kra­lji­ce Ka­ta­ri­ne Ko­sača Da­li­bor Ni­ko­lić na­gla­sio je da je izloženo dva­de­se­tak dje­la, a da je izbor na­prav­ljen po prin­ci­pu kva­li­te­ta.

"To je dio is­to­ri­je umje­tnos­ti na­šeg gra­da, je­dnog pe­ri­oda ko­ji ni­je do­vo­ljno pred­stav­ljen. Za­is­ta se ima­mo čime po­dičiti i ova izložba upra­vo to pot­vrđuje", oci­je­nio je Ni­ko­lić.

Otva­ra­nju izložbe pri­sus­tvo­vao je gra­do­načel­nik Mos­ta­ra LJu­bo Be­šlić, te ve­li­ki broj građana.

Izložba će bi­ti otvo­re­na do 31. okto­bra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana