Oтворена изложба "Задужбина Неимаревић" у Мостару

Srna
Oтворена изложба "Задужбина Неимаревић" у Мостару

МОС­ТАР - У окви­ру 100. Шан­тићевих вечери по­ези­је, у Га­ле­ри­ји кра­лји­це Ка­та­ри­не Ко­саче у Мос­та­ру отво­ре­на је изложба иза­бра­них умје­тничких дје­ла под на­зи­вом "За­дужби­на Не­има­ре­вић".

Изложбу, ко­ју су ор­га­ни­зо­ва­ли град­ски одбор Српског прос­вје­тног и кул­тур­ног друш­тва "Прос­вје­та" и Хрват­ски дом "Хер­цег Стје­пан Ко­сача", си­ноћ је отво­ри­ла кон­зул Срби­је у Мос­та­ру Ма­ри­ја Ба­коч.

Ба­кочева је за­хва­ли­ла ор­га­ни­за­то­ри­ма што су пред­ста­ви­ли ову ври­је­дну ко­ле­кци­ју, те на­гла­си­ла да је за­до­волј­ство на је­дном мјес­ту ви­дје­ти дје­ла ве­ли­ких сли­ка­ра са по­дручја бив­ше Ју­го­сла­ви­је.

"Ова изложбе­на пос­тав­ка у ре­ли­за­ци­ји Прос­вје­те и Хрват­ског до­ма Хер­цег Стје­па­на Ко­саче оживеће сећанје на по­ро­ди­цу Не­има­ре­вић из Мос­та­ра, ко­ја је свом гра­ду да­ро­ва­ла вре­дну ко­ле­кци­ју уме­тничких сли­ка зна­ме­ни­тих сли­ка­ра са по­дручја бив­ше Ју­го­сла­ви­је. За­дужби­не су ста­ра тра­ди­ци­ја, је­дна од нај­моћни­јих ин­сти­ту­ци­ја кул­ту­ре у све­ту, ко­је обнав­лја­ју ве­зу између про­шлос­ти и са­вре­ме­нос­ти", на­ве­ла је Ба­кочева.

Она је на­гла­си­ла да је и ова изложба омо­гућила да се у Мос­та­ру оживи Шан­тићев дух и чува­ју ври­је­днос­ти за ко­је се за­ла­гао.

Пред­сје­дник Ор­га­ни­за­ци­оног одбо­ра 100. Шан­тићевих вечери по­ези­је Са­нја Бје­ли­ца Ша­го­вно­вић на­гла­си­ла је да "Прос­вје­та" и Српско пје­вачко и кул­тур­но-умје­тничко друш­тво "Гу­сле" кроз Шан­тићеве вечери по­ези­је чува­ју сјећанје на лик и дје­ло ве­ли­ког пје­сни­ка, али и на мно­ге дру­ге ве­ли­ка­не српске кул­ту­ре и зна­ме­ни­те лју­де Мос­та­ра, као што је и српска по­ро­ди­ца Не­има­ре­вић.

Она је на­гла­си­ла да је ве­ли­ка ври­је­дност Шан­тићевих вечери то што је дио садржаја ор­га­ни­зо­ван за­је­дно са при­ја­телј­ским ин­сти­ту­ци­ја­ма кул­ту­ре не са­мо из Мос­та­ра, већ и дру­гих гра­до­ва, те да је та­ко и нас­та­ла изложба "За­дужби­на Не­има­ре­вић".

Ша­го­вно­вићева је под­сје­ти­ла да је Са­ва Не­има­ре­вић био ис­та­кну­ти ре­во­лу­ци­онар ко­ји је нес­тао три­де­се­тих го­ди­на про­шлог ви­је­ка у по­ли­тичким чис­тка­ма у он­даш­нјем СССР-у.

"У знак сјећанја на свог оца, нје­го­ва кћер­ка Ксе­ни­ја Не­има­ре­вић за­вје­шта­ла је ро­дном Мос­та­ру ко­ле­кци­ју од 63 умје­тничка дје­ла, од чак 17 ис­та­кну­тих ауто­ра из ан­то­ло­ги­је мо­дер­не ју­го­сло­вен­ске ли­ко­вне умје­тнос­ти. НЈе­на желја би­ла је да га­ле­ри­ја бу­де смје­ште­на у Ста­ром гра­ду, гдје је ра­дио нјен отац и гдје је про­ве­ла дје­тинј­ство", на­ве­ла је Ша­го­вно­вићева.

Пре­ма нје­ним ри­јечима, га­ле­ри­ја је отво­ре­на 1990. го­ди­не у Онешћуко­вој ули­ци, у ста­ром јез­гру гра­да, а сли­ке су да­нас смје­ште­не у де­поу Хрват­ског до­ма "Хер­цег Стје­пан Ко­сача".

Ша­го­вно­вићева је на­гла­си­ла да је по­ро­ди­ца Не­има­ре­вић на­кон по­слје­днјег ра­та тражила да се ова ври­је­дна ко­ле­кци­ја вра­ти у Ста­ри град.

Ру­ко­во­ди­лац Га­ле­ри­је кра­лји­це Ка­та­ри­не Ко­сача Да­ли­бор Ни­ко­лић на­гла­сио је да је изложено два­де­се­так дје­ла, а да је избор на­прав­лјен по прин­ци­пу ква­ли­те­та.

"То је дио ис­то­ри­је умје­тнос­ти на­шег гра­да, је­дног пе­ри­ода ко­ји ни­је до­во­лјно пред­став­лјен. За­ис­та се има­мо чиме по­дичити и ова изложба упра­во то пот­врђује", оци­је­нио је Ни­ко­лић.

Отва­ра­нју изложбе при­сус­тво­вао је гра­до­начел­ник Мос­та­ра ЛЈу­бо Бе­шлић, те ве­ли­ки број грађана.

Изложба ће би­ти отво­ре­на до 31. окто­бра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана