Otvorena izložba “Sjećanja” princa Mihaila od Jugoslavije

Srna
Otvorena izložba “Sjećanja” princa Mihaila od Jugoslavije

Andrićgrad - U Galeriji “Lubarda” u Andrićgradu otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Sjećanja” autora princa Mihaila od Jugoslavije, a pod pokroviteljstvom Opere i teatra Madlenijanum.

Otvarajući izložbu, direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je da je divno da na ovom mjestu izlaže jedan od Karađorđevića, što se nije moglo pretpostaviti prije 10, a posebno prije 30 godina.

“Nemoguće je zamisliti Višegrad kao kulturni centar bez napora koji je napravljen i koji je na ovom poluostrvu, meni veoma značajnom iz Andrićeve literature, jer istorija govori kako nam Andrić piše da su tu Srbi na Vidovdan došli da ga proslave, pa su šuckori protjerali taj narod sa proslave kada je Gavrilo Princip izvršio antentat”, naveo je Kusturica.

Prema njegovim riječima, poslije toga, na tom poluostrvu desio se tragičan momenat kada je jedan Višegrađanin “pokupovao sve orahe po kraju, a onda je došao povodanj pa su propali orasi, a i on se objesio”.

Kusturica je istakao da je to mjesto poslije bilo oaza sporta i zabave, a kada je stigao rat, pretvorilo se u jedno poprište.

“Vraćajući se u prošlost, praveći Andrićgrad, napravili smo umjetničko gnijezdo od ove galerije. Bili smo u mnogim i rijetko koja je andergraund i može da ugosti ovako elegantne i fotografije koje od banalnosti na vrlo vješt način prave snažan umjetnički doživljaj”, naveo je Kusturica.

Autor izložbe princ Mihailo od Jugoslavije rekao je da mu je jako drago što je ovdje i zahvalio je Emiru Kusturici što mu je ukazao priliku da predstavi svoje fotografije.

“Ovaj projekat je krenuo kao moja sopstvena terapija i čitavih pet godina nisam želio da pokažem svoje fotografije. Na prvoj izložbi sam predstavio svojih 30 fotografija i pomislio sam da je u redu da se, ipak, nešto dešava”, istakao je princ Mihailo.

On je rekao da je nakon toga napravio još jednu izložbu i predstavio 30 fotografija, što ga je navelo da kupi bolji fotoaparat i krene da se bavi fotografijom.

“Nakon toga sam otišao u Srbiju, što je za mene poseban put jer nisam imao priliku da otputujem iz perioda komunizma. Večeras vam predstavljam fotografije, od kojih je polovina nastala u Srbiji, a ostatak u Francuskoj, Švajcarskoj, Španiji i Italiji. Na mojim fotografijama možete vidjeti organizovanost, ja volim strukturu i linije i uživam u grafitima”, dodao je princ Mihailo.

Mihailo od Jugoslavije, rođen 1958. godine, unuk je posljednjeg kralja Italije i posljednjeg regenta Jugoslavije. Odrastao je i studirao u Francuskoj, Švajcarskoj, Engleskoj i Njemačkoj.

Živio je u Brazilu, Meksiku, zatim u Palm Biču na Floridi i u Njujorku. Živeći kao stalni putnik i gajeći strast prema umjetnosti, razvio je snažan osjećaj opservacije.

Odrastao blizu Pariza, u okruženju svog djeda princa Pavla, ali i često boraveći u kući blizu Firence i putujući od Francuske, preko Italije do Portugalije i Švajcarske, princ Mihailo je upijao priče predaka koji su bili protjerani iz svojih zemalja.

Privlači ga priroda, ali svojim fotografijama on donosi i predstave predmeta i situacija, pokazujući odličan osjećaj za red i logiku.

Fotografije princa Mihaila uvijek pokazuju mješavinu snažnog zapadnoevropskog racionalnog razmišljanja sa dodirom istočnoevropskog misticizma. Iza svake njegove fotografije stoji po jedna priča. Iako se možda čini umnim i konceptualnim, čak i sa kiselim dodirom humora, umjetnički rad Mihaila od Jugoslavije otkriva privatni i sofisticirani pogled na svijet.

Njegovo prirodno posmatranje života vidi se u izboru tema, svakodnevnim predmetima i proizvodima koje je napravio čovjek, kao i u živim bićima i samoj majci prirodi. kraj/jb/ab/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana