Nušićeva priča na Sterijinom pozorju

Aleksandra Madžar
Nušićeva priča na Sterijinom pozorju

Banjaluka - Predstava "Ožalošćena porodica" Narodnog pozorišta Republike Srpske uvršćena je u takmičarski dio programa u selekciji nacionalne drame i pozorišta prestižnog festivala "Sterijino pozorje" u Novom Sadu.

Režiju predstave po tekstu čuvenog Branislava Nušića potpisuje Nikola Pejaković. Ansambl nacionalnog teatra Srpske drugi put u istoriji ovog pozorišta predstavlja svoje glumačke kreacije na ovom festivalu. Prvi put su se predstavili takođe Nušićevim komadom "Narodni poslanik" u režiji Nikole Pejakovića.

Poseban značaj ovogodišnjem "Sterijinom pozorju", koje će biti održano od 26. maja do 3. juna, daju dva velika jubileja koji će biti obilježeni na ovoj manifestaciji. Riječ je o 150 godina od rođenja Branislava Nušića i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Selektor 59. tradicionalnog festivala je ugledni dramski pisac Igor Bojović, dobitnik dvije "Sterijine nagrade".

- Jako smo srećni što smo u takmičarskoj selekciji. Veliki je to uspjeh za naše pozorište. Mogu da kažem da se nastavlja jedan put dobre saradnje Nikole Pejakovića kao kućnog reditelja i glumačkog ansambla - smatra glumac Ljubiša Savanović, koji u predstavi tumači lik Miće.

Dodaje da je Pejaković "ogolio Nušića", eliminisao humor i pokazao surovost života.

Glumac Aleksandar Stojković, kojem je povjerena uloga Tase, takođe smatra da je veoma bitan odlazak na "Sterijino pozorje".

- To je jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u regionu. Već smo se jednom predstavili Nušićevim djelom, što možda daje i neku simboliku, jer i ove godine izvodimo djelo istog pisca i istog reditelja - rekao je Stojković.

Ansambl

Uloge u predstavi "Ožalošćena porodica" povjerene su Željku Stjepanoviću, Nikolini Jelisavac, Ljubiši Savanoviću, Aleksandru Stojkoviću, Slađani Zrnić, Vedrani Mačković-Zubović i Marini Pijetlović. Dramaturg je Branko Brđanin, scenografiju je radila Dragana Purković-Macan, a kostime Jelena Vidović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana