Ne stišava se bura u Podružnici Banjaluka Udruženja književnika RS: Smijenjen Stojičić, Vujković na čelu

Aleksandra Glišić
Ne stišava se bura u Podružnici Banjaluka Udruženja književnika RS: Smijenjen Stojičić, Vujković na čelu

Banjaluka - Novi predsjednik Podružnice Banjaluka Udruženja književnika Republike Srpske Sreten Vujković očekuje da prethodno rukovodstvo narednih dana preda pečat, prostorije, arhivu i dokumentaciju.

- Dali smo im razuman rok, a ako ne predaju ovo što smo zatražili, mi ćemo ih 14. juna od 14 do 16 časova čekati ispred prostorija Podružnice. U slučaju da nam onemoguće da uđemo u prostorije i nastavimo da radimo, obratićemo se gradu Banjaluka ili organima MUP-a RS da to odmah sve raščiste - rekao je Sreten Vujković.

On je izabran za novog predsjednika Podružnice Banjaluka na vanrednoj sjednici održanoj u srijedu uveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Odluka da Sreten Vujković bude čelni čovjek banjalučke Podružnice donesena je jednoglasno. Njegov prethodnik, književnik Milenko Stojičić smijenjen je u odsustvu, takođe na vanrednoj sjednici Skupštine, održanoj 20. maja. Stojičić se nije pojavio ni na ovoj sjednici Skupštine.

Vanrednoj sjednici Skupštine prisustvovao je i predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević.

- Kao predsjednik Udruženja književnika RS pozdravljam legalno izabrane predstavnike UKS - Podružnice Banjaluka i očekujem konstruktivnu saradnju sa novom upravom, jer posljednjih šest godina sa bivšim predsjednikom Milenkom Stojičićem i sekretarom Zdravkom Kecmanom nije bilo gotovo nikakve saradnje, kao ni sa upravom Podružnice sa kojom smo, mada je riječ o Podružnici UKRS-a iz Banjaluke, godinama bezuspješno pokušavali ostvariti saradnju i skrenuti pažnju na obaveze prema matičnom Udruženju književnika - kaže Bjelošević.

Sada je, dodaje, takvom radu i pojedincima koji su godinama opstruisali ra­d UKRS-a došao kraj.

- Možemo očekivati da će nova uprava i predsjednik učestvovati u radu uprave UKRS-a i na taj način doprinijeti mijenjanju slike o Udruženju i književnicima u RS. Na kraju izražavam žaljenje što na vanredne sjednice Skupštine 20. maja i 7. juna, mada su obaviješteni blagovremeno, nisu došli oni zbog kojih su sjednice i sazvali Radna grupa i 30 potpisnika za opoziv, članova UKRS-a - Podružnica Banjaluka, jer je to bila prilika da se suoče sa činjenicama zbog kojih su smijenjeni - ističe Bjelošević.

Milenko Stojičić smatra da su on i Zdravko Kecman nelegalno smijenjeni.

- Nikad u istoriji neka tzv. Radna grupa, nelegalna, koje nema u statutu, nije mogla da smijeni rukovodstvo. Mi postojimo 30 godina, to se ne može izbrisati potezima pera Sretena Vujkovića ili neke Radne grupe. Ne može se na taj način raditi, to je smiješno. Oni su time poništili sami sebe. Pravnici se smiju njihovim odlukama, jer nisu legalne - tvrdi Stojičić.

Književnik Miladin Berić, koji je izabran kao član novog Upravnog odbora, ukazuje na probleme se kojima se godinama susreće Udruženje književnika RS.

- Nismo još proglašeni za udruženje od javnog interesa, što je velika sramota. Nekoliko udruženja potrošača dobiju sto hiljada maraka godišnje i ispada da su mnoga udruženja važnija od Udruženja književnika RS - primjećuje Berić.

Sekretar i Upravni odbor

Novi sekretar Podružnice Banjaluka Udruženja književnika Republike Srpske je Živko Vujić. Članovi Upravnog odbora su: Miladin Berić, Petar Đaković, Berislav Blagojević, Predrag Ćeranić, Goran Šaula i Jovo Čulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana