Nastupom Kemala Gekića završen program obilježavanja 85 godina Banskog dvora u Banjaluci: Uspomene oživjele uz Šopena

Aleksandra Glišić
Nastupom Kemala Gekića završen program obilježavanja 85 godina Banskog dvora u Banjaluci: Uspomene oživjele uz Šopena

Banjaluka - Maestralnim nastupom pijaniste Kemala Gekića završen je program obilježavanja 85 godina Banskog dvora u Banjaluci.

Gekić je u četvrtak uveče poslije tri decenije održao koncert pred banjalučkom publikom, koja je bila oduševljena muziciranjem pijaniste svjetskog glasa.

- Uspomene me vežu za istu ovu dvoranu, u kojoj sam bio prije mnogo godina. Naravno, neki ljudi su se promijenili, ali atmosfera je još ista - rekao je Gekić.

Na koncertnom repertoaru našlo se nekoliko Šopenovih kompozicija, ali i jedna kompoziciju modernog španskog kompozitora Andresa Alena iz 1996. godine.

Alenova kompozicija prvi put je izvedena u Banjaluci, a koncert je zatvorio koncert sa dvije Listove rapsodije.

- Muzičari pjesme za repertoar biraju u zavisnosti od toga koliko imaju godina. Oni mlađi prolaze ono što je obavezno, a šta se smatra pod obaveznim, to je abeceda ili azbuka kako hoćete. Onda kada to prođu, oni koji preostanu traže nešto novo, a kada pređu i novo, opet se vraćaju na staro. Nekad i sami nešto napišu i tako ukrug - primijetio je Gekić.

Koliko se njegov nastup svidio publici najbolje govori činjenica da je tri puta izlazio na bis.

Osim sjajnim muziciranjem, Banjalučane je osvojio govoreći o Šopenu, Alenu, Listu i o kompozicijama koje je izvodio.

Gekić je diplomirao 1982. godine na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i iste godine je bio primljen na klavirski odsjek u zvanje asistenta. Poslijediplomske studije završio je 1985. godine, kada je postao senzacija Šopenovog takmičenja u Varšavi.

Od te godine intenzivno nastupa širom Evrope, SAD, Kanade, Japana, Južne Amerike, Afrike, a njegove koncerte prenosile su razne TV stanice.

Audio-snimci Kemala Gekića nagrađivani su u Evropi, Americi i Japanu za originalna i pronicljiva viđenja muzike Hendla, Mocarta, Šopena, Skrjabina i Lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana