Na Drini ćuprija knjiga o danima svjetlosti i vijekovima tame

Radoje Tasić
Na Drini ćuprija knjiga o danima svjetlosti i vijekovima tame

Višegrad - Knjiga "Na Drini ćuprija" je žitije balkanskog naroda kroz vekove, patnje i muke sa povremenim incidentima sreće i radosti. Moglo bi se reći da je to knjiga o danima svetlosti i vekovima tame.

Misli su ovo cijenjenog srpskog akademika, dramskog pisca, scenariste Dušana Kovačevića, koje je izgovorio na svečanoj akademiji održanoj na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, u čast imenu i djelu nobelovca Ive Andrića u okviru manifestacije "Višegradska staza".

Kovačević je uputio zahvalnost velikom piscu i dobrom čovjeku koji je svojim sveukupnim djelom i jednom starozavjetnom knjigom upoznao cijeli svijet sa plahovitom rijekom, poslovično poznatoj kao "krivoj" granici, podjeli na naše i njihove zemlje, ljude i običaje.

- "Na Drini ćuprija" je najbolja, najznačajnija i najvrednija knjiga u celom svetu. Zahvaljujući Andriću i njegovom romanu upisala se u svetske vodene tokove kao ogledalo svoga naroda. Tu slavu među rekama i nebesima ponela je još samo jedna reka, velika i moćna i kao svaka ogromna i tiha ruska reka Tihi Don - dodao je Kovačević.

U Andrićgradu, kako kaže, vidi jedinstvenu građevinu.

On je dodao da je Andrićgrad jedinstvena građevina podignuta iz osjećanja, poštovanja prema jednom od najumnijih svjetskih pisaca, čovjeka koji je pokrenuo ljubav i energiju graditelja, profesora Emira Kusturice i uz veliku i nesebičnu pomoć Vlade Republike Srpske, koja je pratila neprolaznu i hiljadama godina dokazanu istinu.

- Iza svega ostaje samo kultura koja će nas nadživeti i o nama svedočiti koliko smo bili dobri, vredni i pametni - istakao je Kovačević.

O velikom Andriću govorio je i režiser Emir Kusturica ističući da ako o nobelovcu treba da govori, da će početi od kraja.

- Ivo Andrić je napisao testament u kome je zahtijevao da bude sahranjen kraj Milice Babić, žene sa kojom je živio. Međutim, završio je u zagrljaju Rodoljuba Čolakovića i zbog toga je on govorio za života da postoji taj zakon na Balkanu da se mrtvom vuku u zube gleda. A do tog kraja dok se dođe, tu postoji jedna opasnost kroz koju je i "Višegradska staza" prolazila i mislim da je ovo bio pravi trenutak da se objedini sa svim onim što naš narod pokazuje da zna o muzici, što zna o literaturi i o svim vidovima umjetnosti - rekao je Kusturica.

Posjetiocima se obratio i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević naglašavajući ponos zbog održavanja ove veličanstvene kulturne manifestacije, a sa njim se složio i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Na svečanoj akademiji na otvaranju "Staze" uručeno je priznanje bibliotekara Republike Srpske "Đorđe Pejanović" predsjedniku ovog udruženja Stojki Mijatović.

Ljepota za vječnost

Potpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Mihailo Vujović rekao je da se ljepota za vječnost uselila na ove prostore i da nicanjem ovoga veleljepnog piščevog grada, sa njim ovdje ni one piščeve staze više ne izgledaju tako suvo i čemerno, ni oni ljudi nisu više tako ćudljivi i tvrdih lica.

Andrićeve misli govorio je srpski glumac Nebojša Dugalić, a u muzičkom dijelu programa nastupio je hor "Srbadija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana