Muzika spojila Trebinje i Stolac i dva orkestra

Srna
Muzika spojila Trebinje i Stolac i dva orkestra

Trebinje - U Trebinju je večeras održan zajednički koncert školskog orkestra trebinjske Gimnazije “Jovan Dučić” i Gradskog orkestra iz federalne opštine Stolac.

Prvi zajednički koncert dva hercegovačka grada podržala je Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/, a inicijativa je potekla od neformalne grupe građana iz Trebinja pod nazivom “Koalicija za borbu protiv predrasuda”.


Član ove grupe Slavenko Vukasović kaže da je njihov cilj Trebinje otvoreno za sve kreativce, te da je večeras muzika bila most koji je povezao dva orkestra i dva grada.

Na repertoaru je bila inostrana i domaća pop i rok muzika, a poseban izazov za mlade muzičare iz dva grada bilo je uvježbavanje i zajednički gudačko-duvački aranžmani pjesama, koji su dogovarani telefonskim putem.

“Sate i sate na telefonskoj liniji smo provodili da bismo dogovarali aranmžane - bez mogućnosti da čujemo kako će to zvučati, a prije desetak dana su se učenici prvi put sreli i upoznali. Nakon toga, imali smo samo dvije zajedničke probe, a večerašnji koncert je naš treći susret”, kaže dirigent orkestra trebinjske gimnazije Pero Bokić.

On ističe da je kreativna saradnja dva orkestra za djecu iz Trebinja i Stoca izuzetno iskustvo, jer su mladi muzičari uvijek željni novih saznanja.

“Meni je zaista bilo interesantno jer, nažalost, na našim prostorima nemamo često priliku da čujemo trombon, trubu, tubu ili hornu”, ističe Bokić, dodajući da je i orkestar trebinjskih gimazijalaca već prerastao okvire školskog.

I iz stolačkog gradskog orkestra, koji je pod dirigentskim vođstvom Zvonka Kneževića, opredijeljeni su za moderniji program u kojem će svirati muziku za mlade.

Prepoznatljiv po limenoj duvačkoj sekciji i sa tradicijom od blizu devet decenija rada, orkestar iz Stoca broji tridesetak uglavnom mladih muzičara.

“Poslušali smo šta radi orkestar trebinjske gimnazije, to nam se svidjelo i prihvatili smo poziv. Doveli smo devet naših muzičara i oni su tu večeras da daju jedan novi žštihž ovome što gimazijalci sviraju. Mislim da su se odlično snašli i da su i jedni i drugi zadovoljni”, ističe Knežević.

Zajednički koncert biće uskoro priređen i u Stocu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana