Muzičko takmičenje "Uroš Pešić" danas i sutra u Banjaluci

M.M.
Muzičko takmičenje "Uroš Pešić" danas i sutra u Banjaluci

Banjaluka - Drugo po redu međunarodno muzičko takmičenje "Uroš Pešić", danas i sutra biće održano u koncertnoj sali Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Učesnici ovog takmičenja, u organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološkog društva Republike Srpske su mladi umjetnici, učenici srednjih muzičkih škola, te studenti muzičkih fakulteta i akademija iz zemlje i regiona, koji će se takmičiti u disciplinama gudački instrumenti - violina, viola, violončelo, kontrabas i kamerna muzika.

- Stručni žiri koji će ocjenjivati prijavljene takmičare je sastavljen od profesora Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu - mr Marija Jokanović,prof. Mateja Marinković, mr Marko Josifoski, dr Slobodan Gerić, mr Nemanja Marjanović, mr Milutin Mladenović, mr Biljana Jašić, mr Marija Pilipović, Milana Smiljanić ma, Lidija Bojinović ma, mr Ivan Otašević, te renomirana profesorka violine iz JU Muzička škola 1.  i 2.  stupnja iz Mostara, prof. Ana Pranjković, te profesori JU Umjetničke škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke prof. Jovanka Roćenović, prof. Dalibor Slavnić i prof. Dragan Petrović - saopštili su organizatori.

Prošlogodišnje takmičenje održano je sa učešćem učenika završnih razreda srednjih muzičkih škola te studenata muzičkih akademija i fakulteta iz zemlje i regiona, a kako organizatori navode, ispunilo je zadate ciljeve, koji su podrazumijevali izbor najboljih interpretacija u kategorijama gudačkih instrumenata i kamerne muzike. U kategoriji gudačkih instrumenata je pobijedila violinistkinja Veronika Mona Bogić iz Beograda, koja će sutra sa pobjednicima u kategoriji kamerne muzika, triom „Modesto“ iz Banjaluke nastupiti u koncertnoj dvorani Banskog dvora. Prvi koncert počinje u 19 časova, a drugi u 20 časova.

Organizacioni tim manifestacije u saopštenju navodi da je broj prijavljenih učesnika zemlje i regiona  ove godine značajno povećan, te se  takmičenje održava u dva takmičarska dana.

- Studenti i učenici akademija, muzičkih fakulteta i muzičkih škola će se međusobno takmičiti pred stručnim žirijem u želji za osvajanjem brojnih nagrada, među kojima su vrijedna profesionalna oprema čuvene muzičke kuće "Tarisio" iz Beograda. Posebnu nagradu takmičenja, koju dodjeljuje Kulturni centar Banski dvor - organizaciju i realizaciju cjelovečernjeg koncerta u velikoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u sezoni 2023/2024, osvojiće pobjednici - laureati kategorija gudački instrumenti i kamerna muzika - dodaju organizatori.

Takmičenje "Uroš Pešić" nosi ime jednog od najpoznatijih profesora u regionu, koji je ostavio umjetnički i pedagoški trag u muzičkim krugovima u Banjaluci. Predavao je prvoj klasi studenata violine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci od njenog osnivanja i prvi je  realizovao nastavu violine i metodike violine. Nastavu iz violine realizovao je na fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Prištini, Cetinju, ali i u muzičkoj školi za talente u Ćupriji, muzičkim školama Srbije i regiona, gdje je održavao i različita predavanja i radionice.

Raspored nastupa na ovogodišnjem takmičenju dostupan je na zvaničnom veb-sajtu Akademije umjetnosti u Banjaluci, na sljedećem linku

https://au.unibl.org/novosti/takmiche-e-urosh-peshi-raspored-nastupa

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana