Mladen Matović za “Glas Srpske”: I dalje ne znam da živim bez muzike

Milanka Mitrić
Mladen Matović za “Glas Srpske”: I dalje ne znam da živim bez muzike

Rukovođenje ovakvom ustanovom istovremeno podrazumijeva i izuzetno veliku odgovornost, te ogroman trud i odricanje da bi se ostvarili vrhunski rezultati. Međutim, kada osjetite iskrenu podršku sugrađana, te da to što radite ima pozitivan odjek u stručnoj i široj javnosti, ništa vam nije teško i ništa vas ne može zaustaviti da nastavite istim tempom.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” muzički pedagog, kompozitor, horski dirigent, profesor i direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović, koji se osvrnuo na rad u Banskom dvoru, ali i na buduće umjetničke planove i projekte.

GLAS: Da li biste mogli da podijelite utiske rada u Banskom dvoru od momenta preuzimanja dužnosti do danas? Koliko je teško nositi se s tako odgovornim poslom?

MATOVIĆ: Početkom aprila će se navršiti pune dvije godine otkako sam na čelu ustanove, a danas, kad se nakon vašeg pitanja malo osvrnem unazad i sagledam šta je sve urađeno u ovom relativno kratkom vremenskom periodu, ne mogu da budem nezadovoljan. Banski dvor je polovinom 2017. godine započeo sa primjenom novog koncepta rada koji je donio brojne novine u programskom i organizacionom smislu. Dva glavna kolosijeka novog koncepta rada podrazumijevaju povratak nekadašnjoj praksi organizovanja visokokvalitetnih događaja u vlastitoj produkciji i kontinuiran rad na oživljavanju i pokretanju novih prostora za kulturne namjene u okviru ustanove. Pored toga, u ove dvije godine pokrenuta su i otvorena dva nova prostora za kulturne namjene “Art dvorište” i “Art terasa”, koji su prilagođeni za realizaciju programskih sadržaja na otvorenom, a zahvaljujući kojima je Banski dvor bio jedna od rijetkih ustanova kulture koja u posljednje dvije sezone nije pravila ljetnu pauzu, već je u ovim prostorima realizovala raznovrstan i bogat kulturni program. Grad Banjaluka, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, podržao je koncept rada, što je bilo od presudnog značaja da novi način rada zaživi.

GLAS: Šta Vam je najvažnije u poslu kojim se bavite?

MATOVIĆ: Zavisi da li me to pitate kao direktora ili umjetnika. Moj horoskopski znak je takav da na prvom mjestu uvijek dolaze odgovornost i disciplina, koji su, uz kompetenciju, po meni osnovni preduslovi za uspjeh i rezultat u bilo kojoj djelatnosti.

GLAS: Da li ste zadovoljni prihvaćenošću novih festivala koji su obilježili prošlu godinu?

MATOVIĆ: Prezadovoljan. Maksimalna posjećenost svih programskih sadržaja u okviru Internacionalnog muzičkog festivala “Jesenja sonata” i festivala džez muzike “Intime Jazz Fest” pokazala je da Banjaluka i te kako ima publiku željnu reprezentativnih kulturnih događaja. Posebno smo ponosni na činjenicu da je krajem godine veliki broj portala, štampanih i elektronskih medija uvrstio festivale koje smo pokrenuli među kulturne događaje koji su obilježili 2018. godinu.

GLAS: Da li ste ostvarili do sada isplanirane ciljeve što se organizacije tiče?

MATOVIĆ: Svaki neostvaren, a isplaniran cilj za mene znači potpuni neuspjeh jer je to potvrda da cilj nije realno postavljen. Za sada sve ide po planu i u toku je realizacija strateško-programskih ciljeva predviđenih programom rada za 2019. godinu.

GLAS: Da li možete posebno da izdvojite neki događaj iz godine koja je iza nas?

MATOVIĆ: Veoma je nezahvalno među više od stotinu događaja neke od njih posebno izdvojiti, ali ako baš moram, recimo da su to koncert maestra Stefana Milenkovića u završnici festivala “Jesenja sonata” i organizacija velike izložbe “Progon” Miloša Šobajića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara današnjice.

GLAS: Kakve planove imate za buduće dane?

MATOVIĆ: Organizacija kvalitetnih programskih sadržaja ostaje u fokusu ustanove i u 2019. godini, tokom koje Banski dvor namjerava da pokrene još jedan inovativan i “drugačiji” prostor za realizaciju kulturnih sadržaja - art bioskop. Adaptacija i uređenje prostora podrazumijevaju pokretanje nove kamerne scene na prvom spratu Banskog dvora i oživljavanje još jedne scene za kulturne namjene. Prostor art bioskopa, sa kapacitetom od 50 mjesta, biće namijenjen za projekcije umjetničkih i dokumentarnih filmova.

GLAS: Da li vam ostaje vremena za umjetnički rad i šta je trenutno aktuelno na tom planu?

MATOVIĆ: Iako sam objektivno fizički zaokupljen brojnim obavezama u Banskom dvoru, vremena za umjetnički rad uvijek mora biti jer je muzika naprosto nešto bez čega ne mogu, ne znam i ne umijem. U toku su pripreme za učešće ženskog kamernog hora “Banjalučanke” na renomiranom horskom takmičenju “Voices for Peace”, koje će se u organizaciji Svjetske horske asocijacije Interkultur održati početkom maja u Peruđi, u Italiji. Paralelno s tim završavam komponovanje jednog novog ciklusa autorskih pjesama za djecu, te komponovanje novog djela za ženski hor “Vreteno”.

GLAS: Što se tiče vanjskih renoviranja objekta, da li to trenutno ide po planu i šta nam možete reći o samim radovima?

MATOVIĆ: Već sam nekoliko puta naglasio da je potpuna i temeljna sanacija zgrade Banskog dvora jedan  od osnovnih preduslova da bi ustanova zaživjela u svom punom kapacitetu. S tim u vezi s velikim zadovoljstvom smo primili vijest o donaciji Vlade Republike Srpske u iznosu od dva i po miliona KM za sanaciju naše ustanove, te s velikim nestrpljenjem očekujemo završetak započetih radova, u okviru kojih bi u potpunosti trebalo da budu sanirani krov, fasada i stolarija Banskog dvora. Iskreno me raduje što je paralelno uz programsku obnovu došlo i do građevinske obnove objekta naše ustanove i veoma smo zahvalni Vladi Republike Srpske na ovoj podršci. Sve procedure i poslove u vezi sa sanacijom zgrade Banskog dvora u potpunosti sprovodi nadležno Odjeljenje za komunalne poslove grada Banjaluke.+

Prestonica kulture

GLAS: Kakav posao Vas čeka kao novog člana tima za kandidaturu Banjaluke za evropsku prestonicu kulture?

MATOVIĆ: Sve nas u EPK timu očekuje zahtjevan posao jer su se rokovi za realizaciju pojedinih etapa projekta prilično primakli. Podijelili smo zadatke i zaduženja i nastojaću da svojim iskustvom, znanjem i idejama maksimalno doprinesem da se Banjaluka i naš tim što uspješnije predstave na ovom takmičenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana