Medalje za srpske ratnice: Fotograf Pavel Surovi nagrađen u Parizu

Gordana Kopanja
Fotografija iz kolekcije “Tron“
Foto: Pavel Surovi | Fotografija iz kolekcije “Tron“

PARIZ – Fotograf Pavel Surovi iz Kisača na svjetskom takmičenju profesionalnih fotografa WPE "International Photography Awards" u Parizu osvojio je dvije srebrne i jednu bronzanu medalju takmičeći se pod zastavom Srbije.

Pavel Surovi je srebrnu medalju u kategoriji modna fotografija (Fashion Beauty) dobio za fotografiju Anđela u rusinskoj udajnoj nošnji, a po jednu srebrnu i bronzanu medalju za dvije fotografije iz kolekcije “Tron“ u kategoriji kreativni portreti. Riječ je o fotografijama srpske samurajke iz Prizrena koja čuva Kosovo i Srbiju i templarke iz Ključa koja čuva hrišćanstvo. 

-Ponosan sam što predstavljam Srbiju na ovako  prestižnom  svetskom takmičenju u profesionalnoj fotografiji. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, srpske i rusinske narodne nošnje, ali i moju kreativnost koja je uspela da preskoči lokalne steroitipe, tradicionalistički pogled na narodnu nošnju i kreativne državne granice. Najviše sam ponosan na moje srpske ratnice u narodnim nošnjama i anđele koje sam stvorio jer su ostavili utistke na žiri. To je jedan novi svet Balkana između duhovnog i svetskog -  rekao je Surovi.

Radove je ocjenjivao dvanaestočlani žiri. Svoje radove na WPE takmičenje je prijavilo 9.759 profesionalnih fotografa iz cijelog svijeta.

-Žiri je u komentarima napisao da se vidi da posedujem fotografske veštine i sposobnosti, vidljivu kreativnost i da dalje nastavim pomerati granice. Hvala Gradu Novom Sadu i Fondaciji Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022 što su verovali u moju novu viziju prikazivanja narodnih nošnji Balkana -  kazao je Surovi.

Izložba "Tron" je ove godine ekskluzivno otvorila manifestaciju preuzimanja titule Evropske prestonice kulture 2022 u Novom Sadu na pravoslavnu Novu godinu.  Surovi smatra da su nagrade u Parizu potvrda njegovog dugogodišnjeg rada, ali i kvaliteta prezentovanih fotografija iz kolekcije „Tron“.

-Stvaraću i dalje, a  do kraja godine želim da priprepim knjigu "Tron" što treba da bude kruna mog umetničkog rada i viđenja narodnih nošnji i jedna prezentacija i vizit karta naroda Balkana. Cilj mi je da ove fotografije srpskih ratnica otputuju na EXPO u Dubai  - istakao je  fotograf.

Njegov cilj je prezentacija originalnih i autentičnih narodnih nošnji Balkana. Posegao je za novim, ekskluzivnim načinom prikazivanja tradicije i kulture. Srž njegovog umjetničkog puta je, nagla[ava, kosmičko poimanje ženske ljepote od prapočetka.

Pavel Surovi je, inače prošle godine dobio nagradu žirija na IBEFF festivalu Etnomode u Rusiji u kategoriji modna fotografija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana