Ljiljana Blagojević za Glas Srpske: Lako se postaje popularan,teže je trajati

Aleksandra Glišić
Ljiljana Blagojević za Glas Srpske: Lako se postaje popularan,teže je trajati

Beograd - Od kultnih filmova poput "Sjećaš li se Doli Bel", preko popularnih TV serija i više od pedeset uloga u pozorištu Ljiljana Blagojević stekla je status glumačke dive, koja i danas uživa poštovanje publike i kritike.

U pauzi između proba za jubilarno izvođenje predstave "Velika drama" Blagojevićeva je za "Glas Srpske" govorila o glumačkom tržištu, priznanjima, likovima koje je tumačila i perspektivi koju umjetnici imaju. Svečano igranje ovog komada biće 6. februara u Beogradu.

- Negujem stare predstave i presrećna sam da traju, da su uvek sale pune i da imaju neverovatan broj izvođenja. Trajanje je dokaz kvaliteta. To nimalo nije lako. Sad je veliki jubilej "Velike drame" - 15 godina igranja, više od 200 puta (215). Ansambl dramska predstava koju uvek izvodimo uz ovacije. Jako bih volela da sa njom gostujemo u Banjaluci u Narodnom pozorištu RS - kaže Blagojevićeva, koju publika može da gleda na scenama Narodnog pozorišta, Zvezdara teatra i Slavija teatra u Beogradu.

Ne može da se otme utisku da je 2016. odnijela mnoga velika glumačka imena iz Srbije.

- Prošla godina je desetkovala glumište. Volela bih da se nikada više to ne ponovi - priča glumica, koja nije optimistična kada je riječ o statusu koji ima kultura u Srbiji.

Primjećuje da umjetnicima nije lako, baš kao ni ostalim ljudima iz njihovog okruženja.  

 - Stanje u kulturi je kao i u državi. Kultura deli sudbinu društva u kome se stvara. Ako je država bogata i u kulturi je veći budžet, a ako je siromašna, onda ona i ne postoji. U Srbiji je teško. Nema proizvodnje. Sve vam govori činjenica da je isti broj pozorišta kad je Beograd imao 200.000 stanovnika i sad kad ima za nulu više - ukazuje Blagojevićeva, glumica koja je, kao i stvaraoci iz njene generacije, imala sreće da karijeru počne u boljim uslovima nego mladi glumci danas. 

Filmovi i serije ranije su snimani češće, što je umjetnicima pružalo više prilike za rad.

- Lako se postaje popularan, ali teže je trajati. Vi danas možete popularnost postići preko jedne reklame ili nekog rijaliti programa. I uopšte šta znači popularnost? Bitnije je kako se do toga stiglo - uvjerena je glumica poznata i po ulogama u serijama "Bolji život" i "Doktorka na selu".

Te role donijele su joj ogromnu popularnost i učinile je jednom od najvoljenijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije.

- Serije u kojima sam igrala osamdesetih godina prošlog veka snimale su velike TV kuće. Današnje serije se uglavnom proizvode van televizija. Rade se po principu "ključ u ruke". Ipak, svakome ko snimi film ili seriju skidam kapu. I još nešto, nije problem snimiti seriju, problem je naći emitera - ističe Blagojevićeva, akter i jedne od istorijskih serija "Kraj dinastije Obrenović" u kojoj tumači lik kraljice Drage.

Za nju je to, kaže, divna serija i velika priča o jednoj od najozloglašenijih žena u srpskom narodu.

- Draga je bila obrazovana, govorila je nekoliko jezika, nacionalno utemeljena. Imala je veliki hendikep. Nije mogla kruni da podari naslednika. I to je iskorišćeno za neviđenu brutalnost kako su smaknuti sa prestola. Nema glumice koja ne bi poželela da oživi taj lik. Danas kada gledam tu seriju mogu vam reći da sam jako zadovoljna urađenim poslom - zaokružila je priču Blagojevićeva.

Ne postoji nagrada o kojoj sanja

- Što kaže Čerčil, nagrade možete prezirati tek kad ih dobijete. Ja ih imam dosta. Sve su esnafske. Ne postoji ona o kojoj sanjam. Bogu se molim da one koje volim budu zdravi i srećni. To mi je najveća nagrada - kaže Ljiljana Blagojević, dobitnica značajnih nagrada kao što su "Carica Teodora", "Žanka Stokić", "Zlatna kolajna", "Zlatna mimoza", "Joakim Vujić", "Bora Stanković".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana