Likovna kolonija Rakani 2014: Mašta urezana na platna

Aleksandra Madžar
Likovna kolonija Rakani 2014: Mašta urezana na platna

Novi Grad - Izložbom djela nastalih u proteklih osam dana, kada su umjetnici stvarali u neiscrpnom izvoru mašte, pored rijeke Une, zatvorena je Likovna kolonija "Rakani 2014" u Novom Gradu.

I ove godine fundus likovnog saziva je obogaćen djelima koja su od neprolazne vrijednosti, četiri akvarela i dvadeset slika.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra Jesenko Trbojević zahvalio je svim umjetnicima na učešću i na plodovima njihove kreativnosti koji ostaju urezana na platnima.

- Izuzetno smo zadovoljni nastalim djelima. Iako smo imali malih problema sa vremenskim prilikama, slikari  su dali sve od sebe da se kolonija uspješno privede kraju - rekla je dokumentarista galerije Mirjana Drljača.

Ona je podsjetila da se sljedeće godine navršavaju tri decenije od pokretanja Likovne kolonije u Rakanima, što je ozbiljan jubilej koji treba obilježiti onako kako zaslužuje.

Umjetnik iz Pančeva, Dragoslav Husar drugi put stvara kao učesnik ovog likovnog saziva.

- Velika je čast kad slikara pozovu dva puta zaredom. I ove godine nosim lepa iskustva sa druženja i rada sa divnom ekipom iz Republike Srpske i Srbije - kazao je Husar.

Da je poenta učešća na kolonijama razmjena iskustva, upoznavanje novih ljudi i ambijenta, podsjetila je slikarka iz Niša Olga Đorđević.

Osim njih, ove godine na obalama Une stvarali  su stvarali i Miroljub Đorđević iz Niša, Stojanka Đorđić - Nikolić iz Beograda, Čedomir Kesić iz Pančeva, Radivoje Dragin iz Novog Sada, Nataša Konjević iz Banjaluke, Una Kosić iz Temerina, Sanja Stupar i Davor Mulalić iz Novog Grada.

Likovnu koloniju Rakani, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i opštine Novi Grad, organizuje Kulturno-obrazovni centar.

 

Monografija

- Imamo vrijednu zbirku djela nastalih u radu kolonije i pred nama je period kad bismo trebali napraviti ozbiljan katalog ili monografiju prateći tri decenije rada. Posebno je vrijedno što imamo stalnu postavku u galeriji, a ove godine pruža se mogućnost za renoviranje novog prostora gdje se može izložiti još slika - kaže Mirjana Drljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana