Kusturica: Literatura i film nisu rođaci

Agencije
Kusturica: Literatura i film nisu rođaci

Andrićgrad - Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je u Andrićgradu da je budućnost filma mnogostruka, te da se u mnoštvu novih formi gledalac sve više udaljava od filma koji gleda u bioskopu, a sve više približava prozorima i raznim mogućnostima, koje mu moderna tehnologija donosi pred oči.

Kusturica je na radionici "Savremena literatura i kinematografija" istakao da se to dešava zbog toga što nijedan od rodova umjetnosti nije više dovoljan kad se izdvoji i kad djeluje sam u bilo kojoj formi.

- Ideja o bliskosti različitih rodova u umjetnosti nikad nije bila izvjesnija i prisutnija, ali najčešće pogrešna. Uvrežena istina o tome da su literatura i film zapravo rođaci, dokazano nije tačna - rekao je Kusturica na radionici održanoj u četvrtak uveče u Andrićevom institutu.

Režiser je dodao da je italijanski pisac Đan Karlo di Kataldo, gost radionice na najbolji način izrazio bliskost dva medija, koja su krajnje udaljena.

- On je pisac uspješnog romana, koji se pretvorio u uspješni film - rekao je Kusturica.

On je podsjetio da je ideja Andrićgrada u vremenu kada je on građen i kad je izgrađen, podstaknuta potrebom ne samo da uveliča lik Ive Andrića, nego da sve što se u savremenoj i klasičnoj umjetnosti dešava, nađe svoje mjesto pod određenim imenom.

Italijanski pisac Đankarlo di Kataldo istakao je da se na radionici razgovaralo o tome kako se prelazi sa knjige na film, a zatim i na TV seriju, šta se dobije tom prilikom, a šta se izgubi.

- Zaključili smo da su to različiti jezici, ali ako jedan, ove druge dobro tumači, može doći do dobrih rezultata - naglasio je Kataldo.

On je naveo da ih je Kusturica provocirao sa tim kuda hodi današnji film i da je zaključeno da su se umiješale nove tehnologije, da će se dolazeći rizik umiješati u priču.

- Mladi ljudi koje ujedinjuje želja da upoznaju šta je istorija filma i prikazuju stare filmove, naša su nada za sve - smatra je Kataldo.

Režiser Lorenco Miljoni ocijenio je da će budućnost donositi sužen prostor i suženu slobodu.

- Pripovijedanje je ono što nam je potrebno, dva toma ne čine svijet, nego čine priče, koje pričaju ta dva toma jedan drugom i zato sposobnost očuvanja pripovijedanja nosi vjeru u budućnost - dodao je Miljoni.

Predstavljen opus Dragoslava Mihailovića

U Andrićevom institutu predstavljen je pripovjedački opus slavnog pisca Dragoslava Mihailovića, autora kultnog romana "Kad su cvetale tikve". Na promociji su govorili Milo Lompar, Milisav Savić i Želidrag Nikčević. Dragoslav Mihailović je rekao da je zadivljen ljepotom Andrićgrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana