Kultni strip serijal "Storm" u luksuznom izdanju "Lokomotive": Astronaut na zemaljskim ruševinama

Branislav Predojević
Kultni strip serijal "Storm" u luksuznom izdanju "Lokomotive": Astronaut na zemaljskim ruševinama

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Lokomotiva" uskoro izdaje prvi integral album kultnog britansko-holandskog stripa "Storm" na srpskom jeziku u tvrdo koričenom izdanju.

Početak izdavanja serijala tempiran je za momenat u kojem ovaj izdavač privodi kraju izdavanje stripa "Najamnik", tako će novi serijal u kojem planiraju da kompletiraju epizode još jednog evropskog klasika sigurno obradovati brojne domaće ljubitelje stripa.

 Slavni britanski crtač Don Lorens je 1976. napustio rad na stripu "Trigansko carstvo" i počeo da radi za holandsku izdavačku kuću "Oberon". Angažovan je da kreira novi strip koji će biti privlačan za publiku novog nedjeljnog strip magazina "Epo". Nažalost, prvi pokušaj nazvan "Komandant Grek" bio je potpuna katastrofa, ali kada je zajedno sa Solom Dunom kreirao strip nazvan "Storm", postigao je uspjeh.

Mješavina naučne fantastike, fantazije i avanture uz fantastični crtež Lorensa sjajno je pogodila puls evropske publike tokom druge polovine 20. vijeka, kada je naučna fantastika dobila velikih zamah u javnosti nakon serije uspješnih filmova. Sama priča pratila je astronauta iz 21. vijeka pod imenom Storm, koji putuje do Velike crvene tačke Jupitera. Velika crvena tačka je, u stvari, anticiklonalna oluja koja postoji već najmanje 300 godina i kada njegov brod bude uvučen u oluju, Storm putuje kroz vrijeme, da bi nakon povratka na Zemlju shvatio da je civilizacija propala, okeani isušeni, a svijetom vladaju varvarska društva. U novom svijetu, nastalom na postapokaliptičnim ruševinama, Storm upoznaje crvenokosu djevojku Ember i njih dvoje kao tandem kreću u seriju avantura boreći se protiv raznih protivnika.

Sam serijal se kasnije podijelio u nekoliko franšiza "Hronike podzemnog svijeta", koje se dešavaju na postapokaliptičnoj Zemlji i "Hronike Pandarve", koje se dešavaju u multiverzumu Pandarve, za koje su brojni autori, sa holandskim umjetnikom Martinom Lodvikom na čelu, radili scenarije.

Sami scenariji nisu bio ništa epohalno i uglavnom su igrali po opštim mjestima avanturističkog i naučnofantastičnog stripa (potrage, klasne borbe, sukobi sa fantastičnim životinjama i bićima, distopija, putovanje kroz vrijeme i prostor...), ali je Lorensov crtež bio magija za sebe, koja je čudesni svijet Stormovih avantura oživljavala pred očima publike u čudesnoj raskoši međuigre linija i boja. Lorens je kao crtač bio odgovoran za 22 priče u kojima je pokazao sav svoj talenat, maštu i vještinu. Seriju je završio nevjerovatnom trilogijom "Fon Nojmanova mašina", "Jednačina postanka" i "Putnik armagedona", na kojoj je zajedno sa Lodvikom radio više od deset godina (1993 - 2001).

Tri godine nakon što je Lorens preminuo (2003. godine), novi tim je nastavio njegov rad. Martin Lodvik je zadržao ulogu pisca, dok su Romano Molenar i Jorg de Vos odabrani za crtače. Ova ekipa je uradila tri albuma do 2009. godine, dok je od 2008. formiran i drugi tim u kojem su Mink Osterver kao umjetnik i Vilijam Ritstire kao pisac uradili jedan album. Takođe, od 2014. godine i Ember je dobila svoju seriju "Hronike o Ember", koja prati njene avanture prije nego što je upoznala Storma i do sada je objavljeno pet albuma. Računajući matični serijal i sve spinof verzije, do sada je objavljeno skoro 40 albuma koji su, uz manje ili više kontinuiteta, strip održali u životu od 1977. godine, kada je Storm premijerno stigao pred publiku.

Prevodi

Iako je "Storm" nastao na holandskom jeziku i sigurno je jedan od najpoznatijih stripova u Holandiji, prevođen je i na engleski, njemački, francuski, srpski i brojne druge jezike. "Storm" je kod nas izlazio u "Strip artu" (prve dvije epizode) i "Stripoteci" (četiri prve epizode), te u "Markentprintovoj" albumskoj ediciji "Klasici stripa" (prva epizoda). Iako nije masovno prevođen kao neki drugi evropski stripovi, zahvaljujući velikom broju Lorensovih poštovalaca, prije svega zbog "Triganskog carstva" (ili "Daleke planete" kako je glasio domaći prevod), imao je solidan odziv kod čitalaca. Novi integral "Lokomotive" obuhvata prve tri epizode: "Podzemni svijet", "Posljednji borac" i "Ljudi pustinje"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana