Književnica Mirjana Bobić-Mojsilović za Glas Srpske: Stvarnost mi nije dovoljna, treba izmisliti život

Nataša Lazukić
Književnica Mirjana Bobić-Mojsilović za Glas Srpske: Stvarnost mi nije dovoljna, treba izmisliti život

Banjaluka - Pre nekoliko godina sam imala tezu "Nije mi više važno da budem u pravu, važno mi je da budem srećna". Sada sam smislila novu: "Stvarnost mi nije dovoljna, treba izmisliti život", počela je priču za "Glas Srpske" književnica Mirjana Bobić-Mojsilović, koja je u petak održala uspješno književno veče u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Priča o bliskosti je univerzalna ljudska priča, a literatura je terapija koja može da vrati smisao životu, onda kad u stvarnosti nema ni majke ni bajke. Roman "Muška azbuka" se razlikuje od prethodno objavljenog romana "Moja azbuka", ne samo u odabiru pojmova, nego i po tome što glavni junak  Uroš, pedesetdvogodišnjak, nije više siguran u ispravnost svojih odluka. On se zaljubljuje u djevojku od 35 godina iako pored sebe već ima divnu suprugu. Utjeran u savremeni koncept života koji propagira ego i labavljenje svih veza, on se brzo odriče bliskosti.

- Svi se suočavaju sa neumitnošću biologije, a današnje najviše merilo je materija, što podrazumeva novac i telo, a s tim u vezi i moć. Zbog takvih standarda na duže staze većina ljudi su depresivni i okrenuli su glavu od duhovnosti i lepote duše. Moj književni junak je iz jedne seksualne prosečnosti pod uticajem materijalnog i pod pritiskom društva počeo da veruje da je strašan dasa. On je tranzicioni Petar Pan, a našoj generaciji niko nije rekao da ćemo jednog dana da ostarimo i odrastemo. Mi živimo u jednom nametnutom ludilu imperativa večite adolescencije. Kolebamo se između potrebe da budemo moderni i užasne nostalgije prema starim vrednostima - priča Mirjana.

Njeni književni junaci nastavljaju svoje živote i kad se zatvore stranice knjige, a sloboda govora je za nju najvredniji ideal. "Muška azbuka" je namijenjena svima koji se nalaze na vjetrometini i svima koji su zbunjeni.

- Iskrena razmena ludačke energije i poštovanja između mene i moje publike je neverovatna, dirnuta sam i potresena u najlepšem mogućem smislu i zahvaljujem Banjaluci od srca - kazala je Mirjana.

"Muška azbuka"

Novi roman "Muška azbuka" banjalučka publika je dočekala sa velikim simpatijama. To je priča o razvodu braka jednog tipičnog bračnog para.

- Koliko god da knjiga govori o krahu braka, ovo je i knjiga u slavu braka i bliskosti, ali i roman o praštanju. Bila sam muškarac poslednjih godinu dana, stavila sam se u mušku dušu i u mušku glavu. Nisam htela da napravim roman u kome će moj junak biti zlikovac. I došla sam do neverovatnog zaključka, a to je da duša nema pol - rekla je Mirjana Bobić-Mojsilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana