Knjiga i dalje u modi u Trebinju

Ratomir Mijanović
Knjiga i dalje u modi u Trebinju

Trebinje - “Knjiga je dobra i prijatna i korisna stvar, i kada se čita i kada se ne čita; za svašta može da posluži, i za poklon i za ukras, i za predmet razgovora i za čitanje”, riječi su našeg nobelovca Ive Andrića, koje nam nameću pitanja koliko se u današnje vrijeme čita, koliko Trebinjci svoje vrijeme posvećuju knjigama.

Bibliotekarka u Narodnoj biblioteci u Trebinju Mirela Ćuk kaže da je već sada, na početku nove godine, broj članova velik i da imaju utisak da Trebinjci sve više čitaju i sve češće odlaze u biblioteku.

- Broj članova odraslih i osnovaca je izjednačen. Možda su nekad stariji ili penzioneri više čitali, međutim, sada nam se osnovci sve više vraćaju. U posljednje vrijeme, pored osnovaca, dolaze i predškolci jer imamo nekih slikovnica i knjiga koje su njima zanimljive. Osnovci čitaju lektiru i neku zabavnu literaturu. Dolaze u društvu, dođe dvoje-troje iz razreda i polako kreću i ostali da se učlanjuju. Odrasli najviše vole beletristiku i laganiju literaturu, dok studenti i srednjoškolci više pažnje posvećuju nekoj stručnijoj literaturi - rekla je Ćukova.

Navela je da su ukusi zaista različiti i da su bibliotekari uvijek spremni da posavjetuju početnike u čitanju.

- Što se tiče beletristike, u posljednje vrijeme se uzimaju Dejan Stojiljković, Vanja Bulić, Vedrana Rudan, kao i Jelena Bačić-Alimpić. Od klasika je najčitaniji Dostojevski, pored Andrića, Selimovića, Hemingveja, Hesea - navela je Ćukova.

U trebinjskoj biblioteci su uvijek spremni da posavjetuju “početnike u čitanju”. Iako su ukusi različiti, Mirela nam kaže da bi, kao uvod u čitanje, dječacima preporučila neki kriminalistički triler roman, dok bi djevojčicama predložila nešto laganije, na primjer ljubavni roman.

Gordana Simović, profesorica srpskog jezika i književnosti, kaže da je veoma zadovoljna koliko učenici u Osnovnoj školi “Sveti Vasilije Ostroški” čitaju školsku lektiru.

- Dvije trećine učenika redovno čitaju lektiru. Veliki broj učenika uspije da uđe u suštinu djela jer su knjige primjerene planu i programu i njihovom uzrastu. Nastojim da ih u svakodnevnom radu, nekim svojim životnim iskustvima, motivišem, da im ukažem na to koliko je čitanje značajno i mislim da, u velikom broju slučajeva, uspijevam - navela je  Simovićeva.

Na osnovu navedenog, može se zaključiti da Trebinjci svoje vrijeme ipak posvećuju čitanju, te da je knjiga i dalje u modi. Knjiga je i danas zastupljena u našim životima i uvijek će postojati oni koji će uživati u ovom vidu razonode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana