Kiš, Bašta i pepeo

Ratomir Mijanović
Kiš, Bašta i pepeo

TREBINjE - Pretposljednje večeri Festivala festivala nastupio je ansambl Dramskog studija Centra za kulturu "Vojislav Bulatović - Strunjo" iz Bijelog Polja.

Bjelopoljci su se predstavili autorskim komadom Dragana Koprivice "Jedan dan sa familijom Kiš". Prema ocjeni žirija publike, najupečatljiviji nastup imala je Ena Numanović u ulozi kćerke Ane, kojoj je i dodijelio plaketu glumca večeri.

"Jedan dan sa familijom Kiš" Dragan Koprivica je napisao po motivima romana Danila Kiša "Bašta i pepeo". Predložak romana poslužio je Koprivici da napiše originalni tekst u kome su imena ličnosti iz romana zamijenjena imenima porodice pisca Danila Kiša.

U slobodnoj dramskoj konstrukciji nije potrebno poznavanje Kišovog romana, s obzirom na specifičnu cjelovitost priče koju je sam autor gradio slobodno, ne oslanjajući se na sadržaj romana.

Osmišljena glumačka ekspresija ocrtava niz porodičnih susreta u kojima se otkrivaju komplikovani porodični odnosi. - Pokušao sam da na jednom porodičnom uzorku, na konkretnom primjeru, napravim omaž porodice i uopšte skromni omaž velikom piscu kakav je Danilo Kiš. Pretpostavljam da sam uspio da ugradim jednu kockicu u veliki mozaik koji se zove Danilo Kiš. Pokušao sam u jednom skromnom omjeru da pravim vlastitu viziju brehtovske majke hrabrosti, viziju majke koju ćete vidjeti na bilo kom meridijanu - kaže režiser predstave Dragan Koprivica.

Nagrade

Za posljednje veče Festivala festivala najavljeno je bilo pozorište Kamerna scena "Miroslav Antić" iz Sente sa predstavom "Lepe oči ružne slike", poslije čega je planirana dodjela priznanja najuspješnijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana