Ke Huj Kuan - filmska priča dobitnika Oskara

Tanjug
Ke Huj Kuan - filmska priča dobitnika Oskara

NjUJORK - Glumac Ke Huj Kuan, koji je bio dijete zvijezda u dva najveća filma 1980-ih, ali je odustao od glume kada je Holivud odustao od njega, ostvario je izuzetan povratak, osvojivši Oskara za ulogu u filmu „Sve u isto vrijeme“.

-Kažu da se ovakve priče dešavaju samo u filmovima - rekao je uplakani Kuan na dodeli Oskara dok je primao nagradu u kategoriji najbolji sporedni glumac, prenosi BBC.

-Ne mogu da vjerujem da mi ovo dešava. Ovo je američki san - rekao je on.

Njegova životna priča je takva da bi se u nju teško povjerovalo i da je po njoj snimljen film. Kao dijete, Kuan se preselio iz Vijetnama u Hongkong kao izbjeglica, a zatim se nastanio u SAD.

Slučajno je prošao na audiciji za ulogu dječaka, kineskog džeparoša u filmu Indijana Džons i Ukleti hram iz 1984. godine, a naredne godine je glumio Dejtu koji voli gedžete u legendarnim „Gunisima“.

Ali kako je odrastao, ponude za uloge su bile sve siromašnije, a on se zadovoljio radom iza kulisa kao koordinator kaskadera i pomoćnik reditelja.

Inspirisan gledanjem serije „Ludo bogati Azijati“, odlučio je da još jednom pokuša da ostvari vlastiti glumački san kada se približio 50. godini.

Prijatelj agent je pristao da ga zastupa - i dvije nedjelje kasnije Kuan je dobio poziv da glumi u filmu „Sve u isto vrijeme“. Taj poziv završio je dobijanjem „Oskara“.

-Moje putovanje je počelo na brodu. Proveo sam godinu dana u izbjegličkom kampu i nekako sam završio ovde na najvećoj holivudskoj bini - rekao je glumac na noćašnjoj dodjeli „Oskara“. Imao je sedam godina kada je napustio Vijetnam u malom čamcu kasnih 1970-ih, došavši u Hongkong sa ocem, dok su njegova majka i troje braće i sestara otišli u Maleziju.

Porodica se ponovo spojila kada su emigrirali u SAD 1979. godine, za šta je rekao da je bilo traumatično iskustvo. Njegov život se promijenio kada je sa 12 godina otišao da podrži mlađeg brata na audiciji za ulogu u Indijani Džonsu. Kuan nije namjeravao da ide na audiciju, ali je direktor kastinga predložio da se i on oproba. Na dodjeli „Oskara“, došlo je do dirljivog susreta sa Harisonom Fordom, glavnim glumcem serijala Indijana Džons, koji je dodijelio nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana