Ке Хуј Куан - филмска прича добитника Оскара

Танјуг
Ке Хуј Куан - филмска прича добитника Оскара

ЊУЈОРК - Глумац Ке Хуј Куан, који је био дијете звијезда у два највећа филма 1980-их, али је одустао од глуме када је Холивуд одустао од њега, остварио је изузетан повратак, освојивши Оскара за улогу у филму „Све у исто вријеме“.

-Кажу да се овакве приче дешавају само у филмовима - рекао је уплакани Куан на додели Оскара док је примао награду у категорији најбољи споредни глумац, преноси BBC.

-Не могу да вjерујем да ми ово дешава. Ово је амерички сан - рекао је он.

Његова животна прича је таква да би се у њу тешко повjеровало и да је по њој снимљен филм. Као дijете, Куан се преселио из Вијетнама у Хонгконг као избjеглица, а затим се настанио у САД.

Случајно је прошао на аудицији за улогу дjечака, кинеског џепароша у филму Индијана Џонс и Уклети храм из 1984. године, а наредне године је глумио Дејтu који воли геџете у легендарним „Гунисима“.

Али како је одрастао, понуде за улоге су биле све сиромашније, а он се задовољио радом иза кулиса као координатор каскадера и помоћник редитеља.

Инспирисан гледањем серије „Лудо богати Азијати“, одлучио је да још једном покуша да оствари властити глумачки сан када се приближио 50. години.

Пријатељ агент је пристао да га заступа - и двије недјеље касније Куан је добио позив да глуми у филму „Све у исто вријеме“. Тај позив завршио је добијањем „Оскара“.

-Моје путовање је почело на броду. Провео сам годину дана у избјегличком кампу и некако сам завршио овде на највећој холивудској бини - рекао је глумац на ноћашњој додјели „Оскара“. Имао је седам година када је напустио Вијетнам у малом чамцу касних 1970-их, дошавши у Хонгконг са оцем, док су његова мајка и троје браће и сестара отишли у Малезију.

Породица се поново спојила када су емигрирали у САД 1979. године, за шта је рекао да је било трауматично искуство. Његов живот се промијенио када је са 12 година отишао да подржи млађег брата на аудицији за улогу у Индијани Џонсу. Куан није намјеравао да иде на аудицију, али је директор кастинга предложио да се и он опроба. На додјели „Оскара“, дошло је до дирљивог сусрета са Харисоном Фордом, главним глумцем серијала Индијана Џонс, који је додијелио награду за најбољег споредног глумца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана