Janketić: Neshvatljivo porijeklo patološke mržnje prema drugoj vjeri i naciji

Srna
Janketić: Neshvatljivo porijeklo patološke mržnje prema drugoj vjeri i naciji

BEOGRAD - Glumac Marko Janketić, koji je u istorijskoj drami "Dara iz Jasenovca" oživio lik ustaškog komandanta i zapovjednika logora Maksa Luburića, rekao je da mu je najteže bilo da proba da shvati koje je porijeklo te patološke mržnje prema nekom samo na osnovu nacionalne ili vjerske pripadnosti.

"To je nešto što meni nije blisko i nikada neće moći da mi bude blisko", rekao je Janketić. 

Janketić, koji kao filmski Luburić uglavnom daje naređenja za egzekucije, mirno ih posmatra i uživa u njima, rekao je da je taj perverzni sadizam koji su egzekutori imali vjerovatno nešto najpotresnije čime se do sada bavio. 

"Reditelj nije išao u onaj totalni naturalizam da do detalja vidimo sve, ali je čini mi se upravo ta estetika i omogućila da to u emotivnom smislu bude još snažnije", rekao je Janketić za RTS. 

Američka distributerska kuća "101 studio" objavila je prvi zvanični trajler filma "Dara iz Jasenovca" koji je moguće pogledati na kanalu "Jutjub", a među kratkim sekvencama u trejleru je i scena koja prikazuje okrvavljenog ustaškog zločinca Maksa Luburića, koga tumači Janketić, sa nožem "srbosjekom" na ruci. 

Film "Dara iz Jasenovca" autora Predraga Gage Atonijevića i scenariste Nataše Drakulić, koji kroz sudbinu srpske djevojčice Dare prati stradanje Srba, Jevreja i Roma u zloglasnom logoru Jasenovac, kandidovan je za nagrade "Zlatni globus" i "Oskar". 

U SAD ovaj film će početi da se prikazuje od 5. februara, a u centralnoj Srbiji od 22. aprila. 

Prva srpska premijera filma održana je 25. novembra u Gračanici na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana